MPY:n blogi

Paraneeko suomalainen työelämä johtajien ja yritysten kulissien kiillotuksella?

Kirjoittaja: Pekka Mettälä Päivämäärä: 18.5.2017 14:41

Suomalaisen työn tulevaisuuden edellytyksistä puhuttaessa ja kirjoitettaessa on jäänyt liian pienelle huomiolle se valtava potentiaali, joka piilee ihmiskeskeisemmän arjen luomisessa organisaatioihin. Markkinatalous, talouspolitiikka, yritysjärjestelyt, johtajavaihdokset yms. paistattelevat palstatilan kukkoina. Rumasti sanottuna em. jutut ovat johtajien sekä yritysten kulissien kiillotusta ja vievät huomion pois työn tulevaisuuden rakentamisesta. Harvoin näkee nostoja ihmisten potentiaalin vapauttamisen kautta rakennetuista menestystarinoista.

Ne vähäiset medianostot, jotka kertovat uudenlaisten työyhteisöjen rakentumisista, ovat peräisin ns. hypeyhtiöistä. Nostot keskittyvät radikaaleimpiin korporaationormien ja -toimintatapojen rikkomiseen, eivätkä siihen mikä on uudenlaisen työyhteisön vaikuttavuus. Joka tapauksessa ihmistyön potentiaalin vapauttamisen "kaikki herkut" eivät saa jäädä pelkästään hype-yhtiöiden näyteikkunaan kuolattavaksi. Unelma paremmasta työnteon arjesta pitää rantauttaa jokaisen ihmisten arkeen.

Mikä tahansa yhtiö voi muuttua. Pintakiiltoa voi aina luoda, mutta muutos lähtee syvistä vesistä liikkeelle – vaikeista asioista, joita ei haluta kohdata. Muutos lähtee oman asenteen korjaamisesta ja opittujen ajattelu- sekä toimintatapojen räjäyttämisestä. Vanha, mutta toimiva sanonta "What got you here won't take you there" (Marshall Goldsmith), ei tule olemaan koskaan edellisen sesongin muotia.

Meidän MPY-yhtiömme täyttää ensi vuonna 130 vuotta ja olemme läpikäyneet valtavan ihmiskeskeisen muutoksen viimeisen 1,5 vuoden aikana. Meistä tuli kasvuyhtiö ensi kertaa 2010-luvun aikana vaikka olemme vasta muuranneet muutaman peruskivemme uusiksi. Ihmiskeskeisen muutoksen reseptin perusaineksia meillä ovat olleet:

1. Jokainen työyhteisön ihminen on samanarvoinen. Yksilöiden eriarvoistamiselle on yhtiössämme nollatoleranssi. Äly asuu meissä jokaisessa ja viemme yhtiömme toimintaa eteenpäin joukkoälyn voimalla. Johtajat ja päälliköt eivät ole fiksumpia kuin muut.

2. Peruskivenä luottamus, syyllisen löytäminen ei kiinnosta ketään. Kun sormella osoittelu jätetään pois, organisaation energia kohdistuu toiminnan kehittämiseen eikä esimiesten väistelyyn. Ihmiset kyllä tietävät mitä pitää tehdä, kun on yhteisesti sovittu suunta. Päivittäinen johtaminen on ihmisten valmentamista, ei virheiden esiin kaivamista ja toimistotyöajan kyttäämistä.

3. Lopetetaan pimittäminen ja valehtelu. Läpinäkyvyys keventää koko organisaation hartioita. Puskaradioiden lamaannuttava vaikutus vähenee, kun ei ole tarvetta koko ajan spekuloida, että mitä on jätetty kertomatta ja milloin seuraava valhe pintautuu. Myös asiakkaiden kanssa työskentely on rennompaa kun voi kertoa avoimesti jos olemme mokanneet.

4. Merkityksen ja motivaation löytäminen. Löysimme firmamme merkityksen asiakaskokemuksen kautta. Jos emme hoida hommiamme kunnolla, asiakkaidemme tietotyö ja liiketoiminta pysähtyy. Myös motivaatio löytyi saman asiakaskokemus-sateenvarjon alta. Jos hoidamme asiakkaitamme huonosti, työpanoksemme keskittyy ongelmien ratkaisemiseen mukavampien työtehtävien sijasta.

Kuten totesin yllä, yhtiömme matka ihmiskeskeisen arjen rakentamisessa on vasta alussa, mutta kehitys näkyy jo suupielien asennossa sekä numeroissa. Suomalaisen työn tulevaisuus ja paljon puhutut kehitysloikat polkaistaan käyntiin rohkeiden irtiottojen kautta työyhteisöissä, ei kulissien kiillotuksella mediassa.

Minkälainen potentiaali sinun yrityksesi ihmisissä piilee?

Pekka-Mettälä-MPY-asiakaskokemus-LinkedIn.jpg

Pekka Mettälä
toimitusjohtaja
MPY Palvelut Oyj

Aihe: Johtaminen, työelämä