MPY:n blogi

Toimitusjohtajan huone on kuollut, mihin hävisi toimitusjohtaja?

Kirjoittaja: Pekka Mettälä Päivämäärä: 4.5.2017 9:44

Perinteinen nurkkahuonejohtaminen on katoava luonnonvara, mutta sillä on esim. MPY:ssä pitkälti yli 100-vuotiset perinteet. Samalla kun minulle varattu nurkkahuone muutettiin toiveestani yhteiskäyttöiseksi neuvotteluhuoneeksi, halusin taltioida jälkipolville kuvia, tunnelmia ja speksejä perinteisestä toimitusjohtajan huoneesta. Nurkkahuoneista käsin on kuitenkin rakennettu Suomen yritysten menestys ja sitä ei ilmiönä saa väheksyä eikä unohtaa, jotta osaamme arvostaa johtamisen murroksen mahdollistamaa, joukkoälyllä ohjautuvien organisaatioiden aikakautta. 

Pekka-Mettälä-MPYPalvelut-1.jpg

Nurkkahuoneiden aikakautena suurin osa työajasta istuttiin toimitusjohtajan huoneessa ja loppuaika kabineteissa erilaisissa luottamustehtävissä. Toimitusjohtajan huoneeseen ei henkilöstöllä ollut juurikaan ollut asiaa; vain johtoryhmä, hallituksen jäsenet ja sikariklubeista tutut merkkihenkilöt olivat etuoikeutettuja astumaan yhtiön kaikkein pyhimpään. Jukka Kurttila, joka on luotsannut Finlaysonin melkoiseen lentoon, kertoi, että Finlaysonin toimitusjohtajan huoneessa ei ollut yksikään henkilöstön edustaja käynyt yhtiön lähes 200 vuotisen historian aikana. Kun sinne sitten Jukan aikana ensimmäinen henkilö kutsuttiin, niin hän vain pälyili kynnyksen takaa eikä uskaltanut astua sisään.

No mihinkäs se MPY:n toimitusjohtaja sitten katosi, kun nurkkahuoneesta tuli neukkari? Ei mihinkään, vaan pysyttelee ”ulkona komerosta” ja nauttii täysin rinnoin ihmisten kanssa viestimisestä ihmisten keskellä. Repussa toimitusjohtajalla on mobiililaajakaista ja tablet-tietokone, taskussa älypuhelin ja kaikki tiedot pilvessä.

Onko sinun työpaikallasi edelleen toimitusjohtajan nurkkahuone?

Kyllä on

Ei enää

Mitä ajatuksia se sinussa herättää? 

Sijainti: Mikonkatu 16, Mikkeli, nykyinen MPY Palvelut Oyj, ex-Mikkelin Telefooniyhdistys
Rakennusvuosi: 1908 
Pinta-ala: n. 25m2, ei tarkistusmitattu. 
Seinien paksuus: 50cm, materiaali kivi ja betonirappaus.
Ovi: 10cm paksu, lukittava ja aina lukossa, tuplatiivisteet yksityisyyden takaamiseksi. 
Tunniste: toimitusjohtaja-nimikekyltti oven ulkopuolella, jossa alla toimitusjohtajan nimi. 
Kulkuvalot: sisältä ohjattavat (punainen=varattu, keltainen=odota, vihreä=tule sisään), ad hoc audienssit eivät etiketin mukaisia, tapaamiset vain sopimuksen mukaan (myös omalle henkilöstölle). 
Audienssi: toimitusjohtajan puheille päästäkseen yhteys aulapalveluun tai toimitusjohtajan henkilökohtaiseen assistenttiin, (joka istuu omassa erillisessä huoneessaan). 
Sisustus:  - Seinillä nimekkäiden paikallisten taiteilijoiden maalaamia öljyvärimaalauksia edellisistä toimitusjohtajista ja hallituksen puheenjohtajista.
- Kaapin päällä palkintoja, muistopatsaita, viirejä, kiitos-esineitä sponsoroitavilta tahoilta ja lahjaksi saatua kirjallisuutta (paikallisia dokumentaarisia kirjoja ja vanhaa bisnes-kirjallisuutta).
- L-mallinen massiivinen työpöytä ja laadukas konttorituoli.
- Henkilökohtainen tulostin, jotta salaiset tulosteet eivät päädy vääriin käsiin.
- Lukolliset arkistokaapit salaisille papereille.
- Pöytälankapuhelin arkisiin työpuheluihin ja erillinen (punainen) lankapuhelin salaisia puheluita varten. 
- 10 hengen neuvotteluryhmä privaattikokouksiin.
- Nahkasohva rennompiin kahdenkeskisiin johtajatason neuvotteluihin.
- Vaatenaulakko ja henkareita päällystakin ripustamiseksi, puvun takkia ei riisuttu työaikana. 

Katsasta MPY:n Facebook-sivuilta aito 360-kuva toimitusjohtajan entisestä huoneesta.

Pekka Mettälä
toimitusjohtaja
MPY Palvelut Oyj

Aihe: Johtaminen, Tietotyö, Digitalisaatio