MPY:n blogi

Älä tee itseäsi tarpeettomaksi

Kirjoittaja: Pekka Mettälä 24.8.2017 9:37
Pekka Mettälä

Vanha johtamisteesi "tee itsesi tarpeettomaksi" pulpahtaa aina välillä pintaan kun puhutaan johtajuusfilosofioista. Rumasti muotoiltuna tämän teesin historiallinen merkitys on tarkoittanut delegointia, jolloin pomolla on enemmän aikaa istua jalat pöydällä sikari suussa. Näin toimiva pomo usein leimataan hänen organisaatiossaan työskentelevien ihmisten toimesta täysin turhaksi tyypiksi vaikka pomo itse uskoo olevansa johtamisteesin mukainen hyvä johtaja. 

johtaminen-mpy.jpg

Rohkenen haastaa, että kyseinen "tee itsesi tarpeettomaksi" -teesi joutaisi jo tuhoon tuomittujen johtamisfilosofioiden hautausmaalle.

Johtamisen perusvaade tänä päivänä on asemoitua palveluntuottajan kenkiin – sinun pitää tuottaa johtamispalvelua, josta ihmiset hyötyvät. Veikkaan, että kiikkustuolissa ei muistella lämmöllä pomoa, joka oli "paras hallinnollinen johtaja ikinä" vaan niitä tyyppejä, jotka olivat huippuja auttaessaan muita menestymään sekä yksilöinä että tiimeinä.

Ilman tutkimusmatkailua ihminen jumiutuu

Tarpeettomaksi itsesi tekeminen tarkoittaa oikeasti sitä, että sinulla ei ole juurikaan annettavaa ihmisille. Uusille arvontuottoalueille itsensä vieminen on ollut itsellenikin ajoittain pelottava tutkimusretki, mutta uskon, että ilman tutkimusmatkailua jumiutuu itsensä tarpeettomaksi tekemisen kierteeseen. Jumiutuminen on paljon pelottavampaa kuin heittäytyminen uuden oppimisen alttarille.

tutkimusmatka-mpy.jpg

Hyvä keino selvittää se mitä sinulta johtajana odotetaan, on kysyä ihmisiltä, että "missä kahdessa asiassa minä tuotan sinulle eniten arvoa"? Itse en ole tätä tarpeeksi usein muistanut kysyä, mutta ne kerrat jolloin näin tein, voi palautteen tulkita jotakuinkin näin:

1) tapaat asiakkaita ja luot heidän johtoonsa luottamusta,
2) olet läsnä ihmisten arjessa ja pidät kiinni johtamiskulttuurimme ihmiskeskeisyydestä.


Kukaan ei maininnut, että haluaisivat minun fokusoivan yhtiön yleishallintoon tai itseni tarpeettomaksi tekemiseen.

Mitä sinulle vastattiin kun esitit kysymyksen "missä kahdessa asiassa minä tuotan sinulle eniten arvoa?"

Pekka-Mettl-MPYPalvelut-ICT.jpg

Pekka Mettälä
toimitusjohtaja
MPY Palvelut Oyj

Aihe: Johtaminen, Arvon tuottaminen