MPY:n blogi

10 vinkkiäni uudelle toimitusjohtajalle

Kirjoittaja: Pekka Mettälä 23.3.2017 14:26
Pekka Mettälä

Toimitusjohtajalle tarjoutuu vain kerran elämässä mahdollisuus olla toimitusjohtaja ensimmäistä kertaa. Minun ensimmäinen tilikauteni oli vuosi 2016. Tein ensimmäisenä vuotena minulle uudessa kontekstissa hurjan määrän valintoja, joista parhaat halusin tallentaa sekä itselleni muistutukseksi että muille vastaavan mahdollisuuden edessä oleville aihioksi. Tässä minun 10 asiaa, jotka tekisin uudestaan.

10VINKKIA.jpg

Ole oma itsesi, energiatasosi ja asenteesi vaikuttaa suoraan muihin.

1. Ole oma itsesi ensimmäisestä päivästä alkaen.

Uskalsin vasta nykyroolissa olla täysin oma itseni ja heittäytyä arvojeni vietäväksi. Johtamisen arki on kevyttä, kun harteita ei paina johtajapersoonakulissin ylläpito. Ihmisten on myös helpompi luottaa aitoon ihmiseen.

2. Syvähaastattele avainihmiset.

Organisaatiosi äly asuu ihmisissä. Ajankäyttö syvähaastatteluihin maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin kun valjastat organisaatiosi älyn käyttöösi. Sekä ongelmat että mahdollisuudet avautuvat eteesi hopealautasella.

3. Älä valehtele. Ole läpinäkyvä.

Valehtelu, pimittäminen ja selittely ajavat sinut ennemmin tai myöhemmin umpikujaan. Rehellisyys ja läpinäkyvyys voimaannuttavat sekä rakentavat luottamuksen auran ympärillesi. Onnistut tehtävässäsi kun rakennat aidon kumppanuuden em. periaatteilla yhtiösi hallituksen, johtoryhmän, henkilöstön ja asiakkaidesi kanssa.

4. Valitse selkeä visio ja sille selkeät motivaatioajurit.

MPY Palvelujen visioksi valikoitui "paras asiakaskokemus ICT-toimialalla". Kun asiakas kokee yhtiösi huippukumppaniksi niin organisaatiosi työaika painottuu ongelmien ratkomisen sijasta kehitysasioihin. Visio jää pelkäksi johdon haihatteluksi mikäli se ei ole riittävän konkreettinen ja mikäli visiotilan tavoittelu ei tuo mitään konkreettista hyötyä yhtiön henkilöstölle tai asiakkaille.

5. Hanki erinomainen bookkari, joka pitää kalenterisi painotuksen asiakastapaamisissa.

Organisaatiosi äly asuu henkilöstössäsi, mutta liiketoimintasi äly asuu asiakkaissasi. Arvontuottosi kasvaa kertoimilla kun opit kenttätyön kautta tuntemaan asiakkaittesi aidot tarpeet ja saavutat päättäjien luottamuksen.

6. Toimi heti, äläkä huomenna. Muuta rohkeasti. Keskity aikaansaamiseen.

Älä piiloudu 100 päivän myytin taakse toimitusjohtajuuden alkumetreillä. Syväsukella organisaation isoimpiin kasvun esteisiin ja korjaa ne tiimisi kanssa viiveettä. Älä jätä asioita puolitiehen. Älä hämäänny "tätä on jo kokeiltu ja pieleen meni" tai "näin on aina tehty" -kommenteista, ne loppuvat kun muutokset on viety maaliin.

7. Ota roolisi mediana.

Viestintä on ainoa muutosjohtamisen väline. Kaikkikanavainen viestintä rakentaa yhtiösi sisäistä sekä julkista yritys- ja työnantajakuvaa. Ota rohkeasti uudet digitaaliset viestintäkanavat haltuun. Nykypäivän viestintä on reaaliaikaista, toimitusjohtaja ei voi keskittyä yhtiön strategian ja peräpeiliin katsovien kk-katsausten esittelemiseen.

8. Luovu omasta työhuoneesta, tee työtä ihmisten keskellä.

Tässä teet valinnan siitä johdatko yhtiösi hallintoa vai johdatko liiketoimintaa sekä ihmisiä.

9. Pysyttele hyvällä tuulella. Tervehdi aina. Kuuntele. Keskustele.

Psyykkaa itseäsi optimistisuuteen ja positiivisuuteen. Energiatasosi ja asenteesi vaikuttaa suoraan  ihmisiin. Jäät välittömästi kiinni jos et ole läsnä etkä ole aidosti kiinnostunut ihmisistä ja siitä mitä heillä on sanottavaa.

10. Ole lapsenomaisen kiinnostunut kaikesta uudesta. Opiskele tulevaisuutta. Luo uutta.

Kolmivuotinen perinteinen strategia kannattaa tehdä, mutta pitkän jänteen valinnat pitää kyseenalaistaa joka ikinen päivä. Joka ikisen yhtiön toimintaympäristö muuttuu nyt radikaalisti nopeammin kuin aiemmilla vuosikymmenillä. Futuristit näkevät parin vuoden päähän, itselleen rehellinen toimitusjohtaja näkee kirkkaasti puolen vuoden päähän. Yhtiösi nykyisen liiketoiminnan arki pitää sujua timanttisesti, mutta tulevaisuuteen valmistautumisen konkreettiset toimenpiteet määrittelevät sen, ratkaisetteko myös tulevan vuosikymmenen asiakasongelmat ja -mahdollisuudet.

Mitkä asiat sinä tekisit uudestaan? 

Aihe: Johtaminen