Digitalisaatiovakiointi pitää robotit kurissa

  Harri Takala
  Kirjoittaja: Harri Takala 31.8.2018

  Aihe: Digitalisaatio, Robotisaatio, Tekoäly

  Yumi, Asimo, Waymo, Sophia ja Sam voisivat olla ryhmä vaihto-opiskelijoita Oulun yliopiston kahvilassa keskustelemassa urasuunnitelmistaan. Nimet tunnetaan myös robotteina, joilla on potentiaalia vaikuttaa tulevaisuuteen jopa kaimojaan enemmän. 

  Maailmalla on tällä hetkellä lukemattomia toinen toistaan uskaliaampia projekteja ja kokeiluja, jotka on rahoitettu vahvalla luottamuksella maailman muuttamisesta. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja kehityksen myötä soveltaminen siirtyy laboratorioista yhä lähemmäs meitä. Robottien ja tekoälyn rajoja koetellaan jatkuvasti ja päivittäin rimaa tavoitteissa ja vaatimuksissa korotetaan.

  Koneoppiminen ja robotiikka ovat muuttamassa työtä ja myös yritysrakenteita ja tutkimusten mukaan ollaan suuremmassa muutoksessa kuin aikanaan maatalousyhteiskunnan muuttuessa teollisuusyhteiskunnaksi. Ajastamme luetaan – tai jotenkin ladataan pitkäkestoiseen muistiimme tulevaisuudessa oppimistietopankeista yhtenä maailman historian käännekohtana.

  Robottien arvioidaan korvaavan tutkimusten mukaan 3-14% työvoimasta ja 60% ammateista tulee muuttumaan, kun 30% niihin liittyvistä tehtävistä automatisoidaan 2030 mennessä. Toiset tutkimukset kertovat pidemmälle kehittyneiden maiden työtehtävien osalta jopa 50% automaatioasteista. Tähän joukkoon kuuluu myös Suomi.

  Automaation, robotiikan ja koneoppimisen hyödyntäminen ja siitä ilon irti ottaminen on yrityksen välttämätön menestystekijä. Eri toimialojen välillä on valtavia eroja, mutta jokaisessa organisaatiossa vaikutuksia syntyy ja muutokset ovat välttämättömiä. Jos sinä et niitä tee, kilpailijat hoivat asian. Muutos tapahtuu nopeasti, isossa mittakaavassa puhutaan toki vuosista tai vuosikymmenestä, mutta yksittäisellä toimialalla se voi olla vaikka ensi vuoden aikana ja ensi tiistaina voi tulla uutinen läpimurrosta. Lähtölaukaus.

  Lähde liikkeelle pienistä muutoksista

  Digitalisaatiojohtamisessa avainasemassa on liiketoimintaprosessien ymmärtäminen ja niihin liittyvien haasteiden tunnistaminen. Asiaa ei tarvitse välttämättä ottaa edes kovin mutkikkaasti tai lähteä googlaamaan robotteja tai AI:ta vaan yksinkertaisesti löytää asioita, joissa on liikaa manuaalisia ja tylsiä työvaiheita. Pienistä puroista syntyy suuria virtoja – tai se sinun organisaatiosi 50% automaatioasteen muutos.

  Jokaisella organisaatiolla on oma digitalisaatiokypsyys – itseasiassa se vaihtelee usein osastoittain tai liiketoiminnoittain. Joskus pitkälle robotisoitua ja automatisoitua tuotantoa analysoi viime vuosikymmenelle jumahtanut taloushallinto – tai päinvastoin. Digitalisaatiokypsyys kasvaa samalla kun teknologiaa otetaan käyttöön ja liiketoimintaprosessit ja ihmiset oppivat sitä hyödyntämään. Se vie mukanaan ja muutokset ruokkivat toisiaan. Projektipäälliköt tietävät, että projektibudjetit särkyvät integraatioihin, mutta kahden järjestelmän välinen integraatio on kuitenkin lasten leikkiä verrattuna ihmisen ja koneen väliseen integraatioon. Mitä enemmän teknologiaa sinulla on prosesseissa mukana, sitä enemmän dataa ja määriteltyjä rajapintoja on tarjolla. Koneen antama data on helteelläkin tehty samalla tavalla.


  Digitalisaatiokypsyys kasvaa samalla kun teknologiaa otetaan käyttöön ja liiketoimintaprosessit ja ihmiset oppivat sitä hyödyntämään. Se vie mukanaan ja muutokset ruokkivat toisiaan.”

  Johda kokonaisuutta, älä arvaile

  Digitalisaatiojohtamisella on suuri merkitys kokonaisuuteen ja sitä todellakin tulee johtaa. Useimmiten suurimmat haasteet muodostuvat datan eheydestä ja sen pirstaloitumisesta eri järjestelmiin ja prosesseihin. Jos digitalisaatiojohtaminen sakkaa, lopputuloksena on itsenäisesti ilman yhteisiä linjauksia ja synergioita kehittyvät digitalisoituvat liiketoiminnat ja burnoutin kokeva CIO. Liiketoiminta tuntee kyllä hyvin omat prosessinsa ja tarpeensa, mutta eri liiketoiminta-alueiden yli kulkevat prosessit ovat usein hämärämpiä.

  Tietohallintojohtamisessa on pitkään vannottu vakioinnin nimiin ja samaa lääkettä on syytä käyttää myös digijohtamiseen. Määritellään minkä tyyppisiä ja merkkisiä teknisiä ratkaisuja eri tarpeisiin käytetään. Mitä enemmän yhtenäisiä teknologiakomponentteja eri osa-alueilla hyödynnetään, sitä helpompaa ja tehokkaampaa teknologian hallinta on. Kuinka monta kyselyjärjestelmää sinun organisaatiossasi käytetään? Entä kuinka monella ratkaisulla tehdään integraatioita?

  Jos sinun digitalisaatiokenttäsi näyttää vakioidun sijaan vakioveikkaukselta, on asiaan syytä perehtyä.”


  Yumin ja Asimon seuraajat tulevat varmasti joskus tekemään väsymättä rutiineja tuotannossasi ja Sophia saa luonnollisen näköisen teknologiahymyn huulilleen, ottaessaan vieraita vastaan showroomissasi. Sitä ennen on kuitenkin paljon työtä tehtävänä nopeasti kasvavan teknologiaviidakon kanssa. Tuleeko siitä tuottava ja hyvin hoidettu puutarha vai rämettyvä ojanvarsirisukko on kiinni digitalisaatiojohtamisesta.

  Jos liiketoimintasi on ojanvarsirisukossa, jonain päivänä kilpailijasi tarroilla oleva kehitysversio Samista tulee Waymon kyydissä ja leikkaa busineksesi pois häiritsemästä. Yrityksestäsi on tullut kuuluisan digitaalisen disruption uhri.

  Harri Takala
  CDO
  MPY Palvelut

  Blogin kirjoittaja Harri Takala toimii uuden MPY Palvelujen digitalisaatiojohtajana. Hänen taustaltaan löytyy lähes 20 vuoden kokemus tietohallinnon eri osa-alueista. Liiketoimintajärjestelmät, tietoturvallisuus ja tietohallinnon johtaminen kuuluvat Harrin erityisosaamiseen.

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: