IT-alan trendit 2020 - Pilvipalvelun tuolla puolen

  Harri Takala
  Kirjoittaja: Harri Takala 19.6.2019

  Aihe: Konesali, ICT, IT

  Lukuaika n. 4min

  Mietin, että kuinka aloittaisin – ja se taitaa sopia hyvin teemaankin. Tiedämme, että tulevaisuudessa tapahtuu paljon asioita, joita osaamme odottaa. Mutta on myös niitä, joita emme huomaa ennen kuin ne tipahtavat eteemme. Ja osaa kiistämme vielä silloinkin kun ne hierovat kasvojamme. Ennustajia ja ennusteita riittää – otetaan tähän hetkeen tiivis yhteenveto Gartnerin näkemyksistä. Niiden teemat koskevat infraa ja palvelutuotantoa, eli sitä sinun IT-osastoasi tai kumppania, jonka helpparin tarra koneesi kannessa kiiltelee.

  IT-infra – mitä voimme odottaa tulevalta?

  Palvelimeton laskenta tulee mahdollistamaan runsaasti asioita – vaikka oikeastihan siellä on palvelimia taustalla ja paljon, mutta hyödyntäjälle ne eivät näy. On vain rajapinta, johon dataa syötetään ja toisesta putkesta tulee vastauksia. Tehoa saa nopeasti niin paljon kuin tarvitaan ja kun tarve lakkaa, kapasiteetti vedetään nollaan odottamaan seuraavaa tarvetta. Tämä on kesämökkialueen kyläkauppiaan toiveuni, vain virtuaalinen makkarapaketti puuttuu.


  Reunalaskenta – useimmille tutumpi Lontoon termi Edge Computing – on IoT-maailmaan liittyvä arkkitehtuurinen malli. Laskentatehoa siirretään lähelle pistettä, jossa dataa tuotetaan ja siitä saatavaa informaatiota hyödynnetään. Tämä on yksi digitalisoituvan liiketoiminnan lipunkantajista. IoT-kenttä tuo mukanaan hyvin vaativia ja käytännössä reaaliaikaista laskentaa edellyttäviä ratkaisuja. Reunalaskennan tarvetta voit miettiä kun rentoudut seuraavan autosi automaattiohjauksessa ja tunneliin mennessä matkapuhelusi katkeaa. Sillä hetkellä toivot varmasti, ettei autopilottisi saa seuraavaa ohjetta vasta kun kentät palaavat.


  Konesalille on kahdenlaisia terveisiä, joista huonot ensin: tulet kuolemaan. Sitten paremmat: vielä viiden vuoden päästäkin vajaa viidennes organisaatioita tarvitsee niitä. Juttelin jokin aika sitten Bundesbankin IT-johtajan kanssa ja saksalaista ei pilvisiirtymä juuri vähempää olisi voinut kiinnostaa. Toki juuri Bundesbank edustaakin erityisen kriittistä organisaatiota, jolle täydellinen fyysinen hallittavuus on äärimmäisen tärkeää. Rahalla ei oikeastaan ole juurikaan merkitystä tietoturvallisuuteen verrattuna. 85% organisaatioista rahan prioriteetti on korkeampi ja se ajaa konesalia historian lehdille.

   

  ”85% organisaatioista rahan prioriteetti on korkeampi kuin tietoturvan.”


  SaaS nähdä mitä tuleman pitää

  SaaS eli Software as a Service ja ohjelmistojen hankkiminen pilvestä eivät ole vähenemässä ja yhä useammin nojataan siellä olevaan ratkaisuun. Se helpottaa monia asioita ja tarjoaa erityisesti pienille yrityksille valtavasti mahdollisuuksia. Samaan aikaan maailma tuo myös haasteita hallinnalle. Käyttäjäoikeuksien hallinta, tiedon eheys ja tietosuojakysymykset voivat aiheuttaa paljonkin päänvaivaa. SaaS on IT-osastolle musta laatikko ja lähtökohtaisesti se on vähän epämiellyttävä. Silti sektori pitää hoitaa hyvin. Pilvipalvelun ostamiseen kelpaa myös myyntijohtajan Eurocard, jos CIO:ta ei asia jaksa kiinnostaa.

  Verkot muuttuvat ja lukuisia perusteita on kuvattu edellä. Perinteinen maailma, jossa se voitiin piirtää ja laittaa yhteysnopeudet ja reitit pisteiden välille on korvautumassa muuttuvilla ja pitkälle automatisoiduilla verkoilla. Monella alueella puhutaan ns. ohjelmallisesti määriteltävistä ratkaisuista ja tässä maailmassa myös verkko näyttää aamupäivällä erilaiselta kuin lounasaikaan. Verkon kriittisyys ja kompleksisuus korostuvat ja kapasiteettitarve kasvaa. Ainoastaan budjetit sektorilla näyttävät pohjalaiselta maantieltä.

   

  ”Verkon kriittisyys ja kompleksisuus korostuvat ja kapasiteettitarve kasvaa.”

   

  Yritykset muuttuvat yhä laaja-alaisemmin toimiviksi ja erityisesti suuremmilla yrityksillä siihen liittyvien alueellisten siilojen hallinta on äärimmäisen tärkeää. Ne voivat muodostua muureiksi tai sitten ne voivat toimia toisilleen rimannostajina, joista voidaan valita aina parhaat ratkaisut. IT-ratkaisut hankitaan yhä useammin globaalista pelikentästä ja se tekee mahdolliseksi käyttää vaikkapa parasta eurooppalaista konseptia, ei Skellefteålaista kulttuuriperintöä vaikka siinä tärkein tehdas meillä olisikin. Niin tekee myös rakkain kilpailijasi.

  Tekoälystä on nähty vasta ensimmäisiä raapaisuja ja se tuo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös vaatimuksia. Näistä mahdollisuuksista nauttii myös se sinun IT-osastosi. Analytiikka tarjoaa ennakointiin ja tapahtumaketjujen sidosten ymmärtämiseen esim. tietoturvallisuuden näkökulmasta aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Miksi noista neljästä IoT-laitteesta lähtee päivittäin salatut datapurskeet ukrainalaiselle palvelimelle, vaikka muut 3231 laitetta kommunikoivat vain Azuressa olevaan pilvipalveluun?


  Teknologia muuttuu – muutummeko me?

  Teknologian muuttuminen edellyttää myös organisaation ja ihmisten muuttumista. Gartnerin tutkimusten perusteella 90% organisaatioiden IT:stä ei ole valmis digitaalisen liiketoiminnan tuloon. Syynä ovat organisaation rakenne, kompetenssit ja ajattelumallit sekä kulttuuri. Näitä ei valitettavasti saa verkosta tilattua. Kriittisen osaamisen hallinta ja siihen liittyvien vaatimusten muuttuminen on yksi tärkeä teema. IT:n tulee osata yhä enemmän liiketoimintaa ja pystyä venyttämään osaamistaan. Se, jolla oli paras CV jää alkueriin niiden kanssa kisatessa, jotka oppivat nopeimmin ja pystyvät adaptoitumaan. Laaja-alainen osaaminen korostuu.

  IT-osastojen roolikuvaukset tulevat muuttumaan ja käyntikorteissa tulee lukemaan paljon enemmän liiketoimintaan liittyviä asioita. Lapsemme naureskelevat IT- ja teknologiakeskeisille Senior Specialist ja Head of Service -korteille. CDO on kaikkien vitsien äiti – miten digitalisaation vetäminen on edes kuviteltu yhden roolin taakse? Digikyvykkyys on kaikkien johtajien perusvaatimus.

   

  ”Digikyvykkyys on kaikkien johtajien perusvaatimus”

   

  Digitaalisen diversiteetin hallinta summaa tulevaisuutta. Se tarkoittaa myös äärimmäisen vaikeaa hallittavuutta ja korostaa tilannetietoisuuden merkitystä ja se muuttuu. Se pakottaa meidät myös muutamaan tapaamme toimia – IT-osastot rakastavat standardeja, prosesseja, selkeitä päätöksentekopisteitä ja riskien minimointia. Eilen korostimme stabiliteettia, huomenna agiliteetti nauttii sen aamiaiseksi. Liiketoimintalähtöisesti ja ketterästi toimivat itseohjautuvat tiimit ovat 2020-luvun menestysresepti ja jos organisaatiosi näyttää samalta kuin puolustusvoimien jalkaväkiprikaati on syytä pysähtyä.

  IT-johtajan ”Command and Control” -maailma on päättymässä.

   

  Harri Takala
  CDO
  MPY Palvelut Oyj

   

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: