IT on maalintekopeli

  Harri Takala
  Kirjoittaja: Harri Takala 3.12.2018

  Aihe: Teknologia, IT

  IT on jatkuvassa murroksessa ja se näkyy myös IT-markkinan uudistumisena ja uusjakona sekä myyjien että myös ostajien kesken. Perinteiset lainalaisuudet ja hyväksi koetut käytännöt eivät toimi ja osa uskomuksista sekä vanhoista faktoista joutaa romukoppaan. Kirjoitan tätä Tapparan liigapelin kynnyksellä ja kirvesrintojen taistelun kunniaksi käännetään tämä kaukalon ja kiakon kautta katsottavaksi, kuten Hakametsässä lausuttaisiin. Kiekon pelaaminen jakaantuu puolustukseen ja hyökkäykseen - IT-infraan ja liiketoiminta-IT:hen.

  ”Infra on puolustus. Kaikki Tampereella vuosikymmenten aikana vierailleet joukkueet tietävät, että siitä lähdetään – Hakametsästä ei tuoda kuin terveisiä, jos na-naa-naa-na-na alkaa kuulostamaan liian tutulta. Se on välttämätön osa joukkuetta ja voittamisen perusta.”

   

  IT-infranhallinta on hyvin kypsynyt kokonaisuus ja vaikka teknologiakentän uudistuminen edellyttää aina jonkin verran uudistumista, monen periaatteet ovat säilyneet muuttumattomina. Infranhallinnassa on yhtenä trendinä noussut esille IT-as-a-Service -ajattelumaailma. Käytännössä se tarkoittaa ostajan näkökulmasta fokusoitumista lopputulokseen. Se antaa myös mahdollisuuden ajatella kaukalon ulkopuolelta ja tehdä isompia muutoksia. Tämä on tietyllä tavalla myös edellytys hyvälle tekemisellä – jos Rautakorvelle annetaan vapaat kädet rakentaa pakkiparit, mutta joka parissa toinen pelaaja on toimitusjohtajan määrittelemä, ei as-a-service -ideologia enää toteudukaan. Pilvisiirtymä on keskeinen osa tätä maailmaa ja helpottaa, sidokset vanhaat katkeavat monissa asioissa luonnostaan. IT-as-a-Service -maailma on kypsän organisaation valinta ja se tarkoittaa myös sitä, että fokus halutaan siirtää hyökkäysalueelle. IT-maailmassa tämä on myös helpompaa kuin Tapparan vaihtoaitiossa – sen voi ulkoistaa valmentajineen päivineen.

   

  ”Digitalitaation myötä liiketoiminta-IT on muodostunut menestyksen tukipilariksi yhä useammille organisaatioille ja toimialoille.”


  Tämä on myös sektori, jossa muutokset ovat kaikkein nopeimpia, mutta samalla tähän liittyy runsaasti perustalla olevia rakenteita, joiden uudistamista tulee tarkoin harkita. ERPin vaihtaminen on yhtä iso muutos kuin vaihtaa kaukalossa pelitapaa. Liiketoiminta-IT:ssä tämän hetken kuumin trendi on datan ympärillä. Toki eihän tämäkään uusi asia ole, mutta nyt siihen on toisaalta uusien teknologiamahdollisuuksien ja toisaalta datamäärien jatkuvan ekspotentiaalisen kasvun myötä muodostunut aivan uudenlaista potentiaalia. Datasta haetaan viisasten kiviä toiminnan tehostamiseen, resurssien käytön optimointiin, asiakkaan tarpeiden ymmärtämiseen, uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja lukemattomiin muihin tarpeisiin. Datan hyödyntäminen on perusvaatimus liiketoiminnalle ja pitkälle viety analytiikka ja tekoälyn hyödyntäminen ovat tulevaisuudessa jokaisen organisaation työkaluja.

  Digitalisaatiotaidot ovat jokaisen työntekijän vaatimuksia 

  Liiketoiminta-IT:ssä avainasemassa on sisäisten resurssien kyvykkyys – sitä voidaan täydentää ulkopuolelta, mutta pääsääntöisesti se tulee resursoida sisäisesti. Jos liiketoiminta-IT:n kehittäminen ja hallinta jää ulkoisten kumppaneiden varaan, sama käy helposti koko liiketoiminnalle. Pelin voittamisen kannalta on tärkeää, että tässä on vahva rosteri ja tilaa myös loukkaantumisille ja erikoistilanteisiin. Digitalisaatiotaidot ovat jokaisen työntekijän vaatimuksia ja kun koko organisaatio saadaan mukaan tähän liittyvään työhön, ollaan oikeilla jäljillä. Lapa jäähän ja nimi lehteen, kuten eräällä Tappara ikonilla on tapana sanoa.

  Digitalisaation ja liiketoiminta-IT:n vetäminen vaatii hyvää tilannekuvan ymmärtämistä ja suunnitelmallista toteuttamista. Siinä yhdistetään teknologiaa prosesseihin ja molempia taivutellaan tilanteesta riippuen ja otetaan digitalisaatiosta ilo irti. Tämä on työtä, jossa tarvitaan maalintekijöitä.

  Sankaritarinat eivät synny – ne tehdään. Niin ainakin Tampereella puhutaan.

  Harri Takala
  CDO
  MPY Palvelut 

  Blogin kirjoittaja Harri Takala toimii uuden MPY Palvelujen digitalisaatiojohtajana. Hänen taustaltaan löytyy lähes 20 vuoden kokemus tietohallinnon eri osa-alueista. Liiketoimintajärjestelmät, tietoturvallisuus ja tietohallinnon johtaminen kuuluvat Harrin erityisosaamiseen.

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: