Johtaja, nappaa tästä kahdessa minuutissa huippuvinkit talteen

  Pekka Mettälä
  Kirjoittaja: Pekka Mettälä 23.5.2019

  Aihe: Johtaminen

  Lukuaika n. 2min

  Alla makeimmat viime aikoina oppimani asiat. Kun pitää mielensä avoimena johtajana, kasvaa ihmisenä ja osaajana hurjan paljon – joskus jopa niin nopeasti, että tuntuu samalta kuin kalasta kuivalla maalla. Hengen haukkomisesta huolimatta, oppiminen on erityisen huippua silloin, kun oppimaansa pääsee hyödyntämään ja synnyttämään sen kautta uutta arvoa liiketoimintaan.

  Minulla meni näiden vinkkien keräämiseen viisi kuukautta. Sinä voit ottaa ne haltuun 2 minuutissa, ole hyvä.

  Tammikuu 2019 - Levi

  Kun yhtiö on syvissä ongelmissa, pitää vähintään puolet porukasta rakentaa tulevaisuutta. Ei saa käydä niin, että koko yritys valjastetaan ongelmien korjaamiseen, ja näin yhtiö menettää markkinamomentumin ja hukkaa kasvuasenteensa.

   

  ”Älä panikoi.”


  Helmikuu 2019 - Vantaa

  Pidä pää kylmänä, kun yrityskaupan jälkeen tulee lunta tupaan. Se kuuluu asiaan. Älä panikoi. Pidä strateginen suunta, keskity menestyksen esteiden poistamiseen ja viesti ahkerasti. Hyvän kierre koittaa taas.


  Maaliskuu 2019 - Oslo

  Johtajat jäävät jumiin johtamisrooliinsa. Johtajan pitää välillä olla muiden johdettavana, jotta hän kehittyy tiimipelaajana. Milloin viimeksi olet ollut johtamatta?


  Maaliskuu 2019 - Oslo

  Strategiatyössä usein käyttämämme SWOT-analyysi on SO WHAT -analyysi. Oikein toteutettuna SWOT on lopputulema viidestä eri analyysista (VRIO, Value Shop/Chain/Networks, PESTEL, 5 FORCES, STAKEHOLDER). Suoraan SWOT-taulukon täyttämiseen hyppääminen johtaa siihen, että teemme paljolti olettamuksiin ja mielipiteisiin perustuvan SO WHAT -analyysin.

   

  ”Scale is out, scope is in.”


  Huhtikuu 2019 - Oslo

  Scale (scaling up) is out, scope is in. Yhä useampi firma tekee fokusoituja strategioita ja toteuttavat verkostomaisesti ratkaisuja asiakkaiden kokonaistarpeisiin.


  Huhtikuu 2019 - Oslo

  Markkinoilla saavutetun erityisaseman vankeus ja sitä kautta yhtiöön pesiytynyt itsetyytyväisyys ovat yleisin syy yrityksen supistumiseen. Yhtiössä ollaan täysin tietämättömiä todellisesta markkinatilanteesta ja siitä, mitä yrityksen sisällä tapahtuu.


  Huhtikuu 2019 - Oslo

  Talous & HR ovat yhdistymässä resursointiyksiköksi (= Business Partnering in Full Force). Teknologinen kehitys datan & analytiikan saralla ajavat tätä muutosta. Suuntaus edellyttää isoa muutosta johtamiskompetensseihin ja eräs professori neuvoi samalla sulkemaan regulatory compliance -ihmiset omaan luolaansa 😉

   

  ”Näin pääset rahan jäljille.”


  Toukokuu 2019 - Oslo

  Paras keino kannattavuuden jäljille pääsemiseen, on piirtää yksinkertaiset aktiviteetti-flow-kaaviot yrityksessäsi yleisimmin toistetuista aktiviteeteista. Näin pääset rahan jäljille. Muista myös palata tekemiisi kaavioihin ajoittain.


  Toukokuu 2019 - Helsinki

  Jos yhtiössä on ristiriitoja, eikä niitä saada ratkottua ihmisten välilllä, toimitusjohtaja tekee osapuolia kuultuaan päätöksen muiden puolesta (huolimatta siitä, jos yhtiötä johdetaan osallistamalla).


  Toukokuu 2019 - Lohja

  Jos haluat oppia nykyistä nopeammin, opettele Speed Reading -tekniikka. Youtube on erinomainen resurssi perusteiden opetteluun.

   

  Mitä sinä olet oppinut viime aikoina ja mitä me muut voisimme siitä oppia?

   

  Pekka Mettälä
  toimitusjohtaja
  MPY Palvelut Oyj

   

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: