Kuka uskaltaa tappaa järjestelmän yritysintegraatiossa?

  Ville Lammi
  Kirjoittaja: Ville Lammi 26.11.2018

  Aihe: Yritysintegraatio

  Talouselämä uutisoi juuri Suomen 139 yrityskauppamiljonääristä, jotka tienasivat miljoonaomaisuuden myymällä omistamansa bisneksen eteenpäin. Juttu kertoi, että valtaosa miljonääreistä oli 40-60 vuotiaita ja yli puolet heistä oli uusmaalaisia. Sisällön perusteella voidaankin todeta, että parhaillaankin Suomessa ja varsinkin Uudellamaalla on käynnissä melko suuri määrä yritysintegraatioita, joista osa onnistuu ja osa hieman huonommin. Näissä yhdistymisissä IT:llä on rooli molempien osapuolten toiminnassa, vaikka se helposti jää vain tekniseksi osaseksi kokonaisuuden jalkoihin.

  Tunteella vai faktalla?

  Sanotaan, että huolellinen suunnittelu on yksi keskeisimmistä tekijöistä niin yritysten yhdistymisessä kuin kaikessa muussakin toiminnassa. Yritysintegraatioihin liittyvissä suunnitelmissa ja toteutuksissa tarkastellaan mahdollisia päällekkäisyyksiä niin sisäisen toiminnan kuin markkinankin näkökulmasta.

  Johtopäätöksiä tehdään talouslukujen perusteella, koska ne ovat helppoja ja selkeitä tulkittavia. Tästä lukuvirrasta IT jää helposti pienemmälle huomiolle ja väitänkin, että sen sisältämät päällekkäisyydet ja vakiintuneet käytännöt jäävät helpommin elämään vielä yhdistymisen jälkeenkin ilman, että niiden olemassaoloa on edes kokonaan tiedostettu. Tästä hyvänä esimerkkinä on ERP-järjestelmien elämä: yrityksen sisällä voi olla vuosienkin jälkeen useita ERP:pejä elossa. Järjestelmiä ei tapeta, koska kukaan ei tiedä, mitä silloin menetetään.

  IT:n näkökulmasta johtopäätöksiä voidaan tehdä kuitenkin myös liian nopeasti. Usein ostaja päättää prosessit ja järjestelmät, joihin ostettu yritys yhdistetään. Tämä voi toimia, mutta nopeassa yhdistymisessä voidaan myös menettää ketterät mekanismit ja vaihtaa ne laajoihin, jähmeämmin toimiviin prosesseihin, joissa sulaa pois osa yrityskaupan ja kasvun hyödyistä. Liian nopeassa prosessissa voidaan tappaa vahingossa myös ne järjestelmät, jotka olisivat tukeneet liiketoimintaa ja luoneet kustannustehokkuutta parhaimmalla mahdollisella tavalla - oikein toteutettuna IT-integraatioissa on luvassa isoja säästöjä, jotka kumuloituvat tulevina vuosina. Siksi pitääkin ehdollistaa olemassa olevat IT-prosessit ja toiminnot – ja valita ne parhaimmat sekä toimivimmat. Mutta osataanko yksityiskohtia punnita oikein? Tehdäänkö valinnat enemmän tunteella kuin raa´an tiedon voimalla?

  IT:n osalta väärillä valinnoilla on kauaskantoiset vaikutukset, joissa hyöty muuttuu kuluksi. Yhtä hyvin pienemmällä yrityskaupan osapuolella voi olla IT:n näkökulmasta tuottavia ja toimivia prosesseja, jotka palkitsevat käyttäjät ja omistajat nopeammin. Siksi tunneperäiset päätökset valinnoissa ovat tuhoisia.

  Mikä avuksi rusinanpoimintaan?

  Ostavat osapuolet hakevat nopeampaa tapaa kasvaa ja kasvattaa samalla markkina-asemaa ostetun liiketoiminnan avulla. Nopeus on keskeinen tekijä myös integraation onnistumisessa. Kaikki johtamisopukset hehkuttavat, että mitä kauemmin haltuunotto ja koko integraatio kestää, sitä suuremmaksi epäonnistumisriski kasvaa sekä integraation että koko yrityskaupan osalta.

  Siksi haltuunotto on tehtävä 100 päivässä ja nopeus on valttia muutoksessa. Mutta ennättääkö IT-integraatio valmiiksi 100 päivässä ja saadaanko siinä ajassa itse poimittua kahden yrityksen IT-pullasta ne rusinat talteen, jotka ovat syötäviä vielä jatkossakin?

  Väitänkin, että IT:n arvioinnissa ulkopuolinen apu ja auditointi on enemmän kuin tarpeen. Tilanteen ulkopuolelta tuleva analyysi ei perustu tunteeseen, vaan faktaan ja hyötynäkökulmiin, eikä arviota tehdä muiden töiden ohessa kuten integraatiota yleensä tehdään sisäisten resurssien voimin.

  Katsasta, millaista apua me tarjoamme sinulle. 

  Ville Lammi
  Tietohallintopäällikkö
  MPY Palvelut Oyj

  Ville Lammi toimii MPY:llä tietohallintopäällikkönä. Hän on erikoistunut teollisuus-ICT:n kehittämiseen erityisesti valmistavassa teollisuudessa. Hänellä on myös pitkä kokemus tietohallinnon johtamiseen liittyvissä kysymyksissä.

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   
  Tämä blogi on julkaistu myös Tekniikka ja Talous -verkkolehden blogisivustolla.

  Jaa kirjoitus eteenpäin: