Kodit digitalisoituvat - oletko jo tutustunut älykodin tarjoamiin ratkaisuihin?

  4.1.2018

  Kotien digitalisoitumisesta ja sen mahdollisuuksista on puhuttu jo pitkään, mutta vasta nyt alkaa käyttäjäystävällisiä laitteita ja palveluja olla saatavilla. Digitalisoituminen on tuonut ensirintamassa älykkäitä ja ohjattavia ratkaisuja talotekniikkaan kuten etäkytkettävät valaistusjärjestelmät ja älypistorasiat, joita voidaan ohjata käyttäjän toimesta esimerkiksi älypuhelimen aplikaatiolla.

  Älyratkaisuja löytyy niin rakenteilla olevaan taloon kuin vanhaan kotiinkin

  Uuden talon rakentajalle älykotiratkaisut on erittäin monipuolisia. Tulevaisuus mahdollistaa aurinkosähkön hyödyntämisen kuin myös sähköautoilun tarpeet. Kattavia, hyödyllisiä laitteita ja sovelluksia löytyy myös vanhaan asuntoon jälkiasennettavaksi ilman tarvetta erilliselle sähkökaapeloinnille. Palveluja ja ratkaisuja löytyy valaistuksen-, äänentoiston- sekä lämmityksen ja kodin suojauksen järjestämiseksi.

  Älykotijärjestelmät alkavat jo olla joustavia. Niitä on helppo laajentaa tai muokata omien tarpeiden mukaisesti. Järjestelmän perustana on yleensä aina langaton laitekeskus ”hub”, johon erilliset järjestelmät ja laitteet kytkeytyvät. Etuna tässä on se, että järjestelmää on helppo lähteä kasaamaan pala palalta pienin kertakustannuksin ja omien käyttötarpeiden mukaisesti.

  Mitä tästä digitalisoitumisesta sitten pitäisi ajatella? 

  Teknologiasta kiinnostuneille tämä toki tarjoaa paljon uusia mielenkiitoisia ”gadgetteja”. Ei kannata kuitenkaan masentua jos et ole teknologian ihmelapsi. Laitteiden käytettävyys on parantunut huomattavasti, samoin laitteiden ohjaus matkapuhelimen applikaatioilla on helppoa! Asennukseen ja laitteiston valintaan kannattaa käyttää ammattilaista, jotta saat parhaan hyödyn ja omaan käyttötarkoitukseen sopivan järjestelmän.

  sovellukset.jpg

  Mitä hyötyä älykotijärjestelmistä voi olla?

  • Asumismukavuus lisääntyy, kun lämmitystä ja viilennystä voi säätää etänä. Järkevällä lämmönsäädöllä voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. 
  • Säädettävä ja mukautuva valaistus luo tunnelmaa.
  • Musiikkia voi soittaa ja jakaa monihuonejärjestelmien kautta.  
  • Älypistorasioilla voidaan ohjata myös laitteiden käyttöä. Esimerkiksi jos haluat rajoittaa vaikka lasten ruutu- tai peliaikaa. 
  • Kodin turvallisuutta voidaan näillä järjestelmillä parantaa asentamalla liiketunnistimia, ovi- ja ikkunasensoreita, palo- ja häkävaroittimia sekä valvontakameroita. 
  • Mielenrauhaa tuo myös että voi tarkastaa aplikaatiolla, että tuliko valot sammutettua ja onko ovet suljettuina. 
  • Myöskin seniorikansalaiseille ja heidän omaisilleen näistä älykotijärjestelmistä löytyy apua ja uskallamme ennustaa, että erilaiset kodinhoidon ja kotisairaanhoidon -palvelut ja tuotteet kotioloissa tulevat hyödyntämään älykotiratkaisuja ja esineiden internet -teknologiaa.

  Huolehdi älykodin tietoturvallisuudesta

  Tietoturva on varmasti asia joka mietityttää ja siitä kannattaakin huolehtia hyvin. Laitteet sekä lähiverkko tulee suojata riittävän vahvoilla salasanoilla ja huolehtia samalla myös verkon turvallisuudesta palomuureilla ja virustorjunnalla. Tietoturvassa kannattaa käyttää asiantuntijaa, joka pystyy varmistamaan, että madonreikiä ei jää ja järjestelmä on riittävästi suojattu.

  Kaiken perustana on riittävän nopea yhteys verkkoon

  Kaikki nämä laitteet ja palvelut vaativat lähiverkon käyttöä eli älykkään tekniikan perustana on toimiva ja riittävän nopea internetyhteys. Kun monet laitteet kytkeytyvät samaan verkkoon ja kodissa käytetään internetin yli toimivia suoratoistopalveluja niin verkkoyhteys saattaa muodostaa pullonkaulan, varsinkin mobiiliyhteyksiä käytettäessä. Kiinteät yhteydet ja varsinkin valokuituyhteys takaavat tasalaatuisen ja nopean yhteyden verkkoon.

   

  Kirjoittanut:

  Juha-Ravolainen.jpg

  Juha Ravolainen
  Ketjupäällikkö, Digitalkkarit
  MPY Palvelut Oyj

  Digitalkkarit seuraavat tämänkin tekniikan kehittymistä ja ovat valmiina auttamaan käyttäjien näidenkin järjestelmien valinnassa ja käyttöönotossa”.