Syrjäytyvätkö ikäihmiset digiarjesta? Seniori-ikäisille lisää apua ja opastusta digiarjen haasteisiin

  13.12.2018

  Tilastokeskuksen tuore tutkimus väestön tieto- ja viestintätekniikan käytöstä paljastaa, että seniori-ikäiset, yli 65-vuotiaat ovat putoamassa pois internetin kautta välitettävän tiedon saajista sekä sähköisten palvelujen käyttäjistä. Digitalkkareiden ketjupäällikkö Juha Ravolainen on huolissaan seniorien tippumisesta digitaalisen yhteiskunnan ulkopuolelle, koska kynnys uuden teknologian ja sähköisten palvelujen käytöstä on heille liian korkea.

  Tilastokeskuksen tutkimus väestön tieto- ja viestintätekniikan käytöstä 2018 kertoo, että suomalaiset käyttävät internetiä asioiden hoitamiseen, viestintään, medioiden seuraamiseen ja tiedonhakuun. Asioinnista yleisintä on verkkopankin käyttö.

  Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 verkkopankkia oli viimeisen kolmen kuukauden käyttänyt 83 prosenttia 16–89-vuotiaista. Netin kautta oli viimeisten kolmen kuukauden aikana ostanut tavaroita tai palveluita 47 prosenttia väestöstä. Alle 55-vuotiaiden ikäryhmissä lähes kaikki käyttävät internetiä, mutta 65–74-vuotiaistakin netti oli käytössä enää 78 prosentilla ja 75–89-vuotiaista vain 40 prosentilla.

  Vanhemmasta väestöstä suuri osa ei ole koskaan käyttänyt internetiä, 18 prosenttia 65–74-vuotiasta ja hieman yli puolet 75–89-vuotiaista. Myös sähköpostin käyttö on vierasta senioreille, sillä 65-74-vuotiaista 36 prosenttia ei ole hyödyntänyt internettiä sähköpostin käyttöön, 75-89-vuotiailla vastaava luku on 69 prosenttia.

  Viranomaisten tai julkisten palvelujen tarjoama tieto internetin kautta ei tavoita kuin puolet 65-74 vuotiaiden ikäryhmästä. 75-89 -vuotiaista 81% jää viranomaistiedon ulkopuolelle internetin kautta välitettynä.

  - Tämä tarkoittaa, että vanhempi väestönosa jää digitiedon ulkopuolelle internetin käytön perusteella. Suunta on vakava, sillä digitalisaatiossa mukana pysyminen edellyttää meiltä säännöllistä netinkäyttökykyä ja -taitoa, MPY:n Digitalkkarit-ketjupäällikkö Juha Ravolainen toteaa.

  Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö tutkimuksesta. Vuonna 2018 tutkimuksen otoskoko oli yhteensä 5100 henkilöä ja kotitaloutta.

  Digitalkkareista apua seniorikäyttäjille

  Juha Ravolainen toimii ketjupäällikkönä Digitalkkarit-palvelussa, johon kuuluu elektroniikan ja tietotekniikan asennukset, työasema- sekä käyttötukipalvelut. Digitalkkarit tarjoaa arkea helpottavia palveluja, joissa kuluttajat voivat hyödyntää kotitalousvähennystä.

  - Digitalisaatio ja teknologian nopea kehitys on tuonut jokaisen ihmisen arkeen lisää erilaisia elektronisia laitteita, joiden asennus, käyttö ja ylläpito vaativat yhä enemmän aikaa. Myös laitevalikoima on kasvanut hurjasti ja se vaatii lisää tietoa yhdistellä sekä ylläpitää laitekokonaisuuksia. Tämän tilanteen helpottamiseen on tarjolla yksilölliset tarpeet huomioivia digiopastus- ja käyttöpalveluja, Juha Ravolainen kuvailee.

  Yleisimpiä Digitalkkaritöitä ovat mm. tietokoneiden käyttöön, tietoturvaan, päivityksiin, tulostimiin ja verkkoihin liittyvät tehtävät sekä uusien televisioiden ja kotiteatterijärjestelmien asennus ja opastus. Digitalkkarit tarjoaa myös jatkuvan huolenpidon ja tietoturvan palveluita, jos asiakas kaipaa säännöllisempää tukipalvelua.

  - Monta kertaa voi käytön oppiminen ja laitteiden ominaisuudet jäädä kokonaan hyödyntämättä, koska kauppatilanteessa laitteen käytön oppiminen jää enemmän kotitehtäväksi. Digitalkkarin avulla asiakas saa laitteestaan kaiken hyödyn irti ja laitteen ominaisuudet sekä turvallinen käyttö käydään yhdessä läpi asiantuntijan kanssa, Ravolainen korostaa.

  Tällä hetkellä Digitalkkareita toimii Suomessa yli 15 kaupungissa aina Helsingistä Ouluun. Digitalkkarit-palvelu edistää kotimaista työtä ja sille on myönnetty suomalainen avainlippu-tunnus.

  Linkki Tilastokeskuksen tutkimukseen.

  Lisätietoja:
  Juha Ravolainen, ketjupäällikkö, MPY Palvelut Oyj, puh. 044 019 1705, juha.ravolainen@mpy.fi

  Digitalkkarit on valtakunnallinen digiarjen ongelmanratkaisuihin erikoistunut ketju. Tarjoamme kokonaisvaltaiset it-ratkaisut sekä kuluttajille että pienyrityksille. Palvelumme kattavat kaiken mitä asiakkaamme tarvitsevat - laitetarpeiden kartoituksesta niiden myyntiin, asennuksiin sekä käytön opastukseen. Huolehdimme myös, että asiakkaan laitteet toimivat moitteettomasti. Digitalkkarit-ketjun omistaa suomalainen tietotekniikka- ja tietohallintopalveluihin erikoistunut MPY Palvelut Oyj. Lue lisää www.digitalkkarit.fi

   

  Aihe: Digitalisaatio, Seniorit, Digitalkkarit