Television katsomisen uusi aikakausi on pian täällä

  18.1.2018

  Kuvaputkitelevisioiden ja vanhempien DVB-telkkareiden aikakausi alkaa olla auttamattomasti ohi, sillä vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka korvaa nykyään käytössä olevat DVB-T-lähetykset. Muutos edellyttää TV-katsojilta uuden lähetystekniikan vastaanottoon soveltuvan television tai digiboksin hankintaa.

  "Antenna Ready HD" -merkintä takaa sen, että televisiossa tai digiboksissa on DVB-T2-viritin ja, että se on testattu Suomessa. Muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-tv, satelliitti- tai IPTV-lähetyksinä.

  Nyt on hyvä hetki miettiä taloyhtiöiden ja kotitalouksien tapaa vastaanottaa TV-lähetyksiä jatkossa, sillä esimerkiksi Etelä-Savon alueella MPY Palvelut rakentaa vauhdilla valokuituverkkoa ja laajentaa olemassa olevaa kaapeliverkkoa Mikkelin, Pieksämäen ja Varkauden alueilla.

  Taloyhtiöille ja omakotitalouksille tämä tarkoittaa, että verkon piirissa oleville kiinteistöille voidaan siirtää myös tulevaisuuden TV-palveluiden sisältöä - oli se sitten suoratoistopalveluita pitkin - mikä vaatii hyvän internet-liittymän - tai perinteistä kaapeli-tv:tä pitkin, jossa on valittavana erittäin kattava lisäkanavatarjooma.

  Televisiokaupoille lähtevien ihmisten onkin hyvä varmistaa, että uusi tuleva televisio vastaa nykypäivän trendejä. Ratkaisevassa asemassa on joko oma tietoisuus, mitä on ostamassa, sekä televisiomyyjän tarjoama asiantuntemus.

  Vielä muutama vuosi sitten Suomessa siirryttiin vauhdilla Full HD -aikakauteen, mutta tästäkin kehitys on jo ajamassa ohitse. Vallitsevia trendejä ovat tällä hetkellä UHD, HDR ja 4K ja tästä terminologian viidakossa onkin oltava tarkkana, sillä vanhentumassa olevia laitteita ei tosiaankaan kannata hankkia.

  Termiviidakko on tiheä - mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

  HDR-teknologia voi katselunautinnon kannalta olla jopa keskeisempi asia kuin 4K-tarkkuus. HDR-kuva vaati oman tuotantotapansa. Siksi HDR-toistoon kykenevä televisio ei paranna vanhempaa ja ei-HDR:nä tuotettua kuvaa, mutta ole tarkkana ostoksilla, sillä kaikki HDR-ominaisuudella varustetut tv:t eivät kykene samaan.

  Myynnissä on HDR-televisioita, jotka periaatteessa tukevat HDR:ää, mutta eivät täytä Ultra HD Premium -standardin vaatimuksia eli puhutaan 4K-televisioista, joiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD-televisioiden.

  UHD, 4k, 4k Ultra, HD?Smart-tv-4k.jpg

  Jos haluat varmistua, että televisiossa on todella kaikki ilot, katso tai kysy, onko se Ultra HD Premium -hyväksytty.

  Laitetta ostaessa kannattaa myyjältä varmistaa esimerkiksi Netflixin toimivuus, sillä se on yksi helpoimpia tapoja saada 4K-sisältöä tällä hetkellä. Jos kuvaa tuodaan ulkoisesta lähteestä, tulisi televisiossa olla vähintäänkin 2.0-luokan HDMI-liitäntä.

  Upean kuvan siirto suoratoistopalveluista edellyttää kylläkin tuhtia nettiyhteyttä: esimerkiksi Netflixin tapauksessa vähintään 25:tä megatavua sekunnissa ja smart-tv:tä, joilla suoratoistopalvelut toimivat. Vaihtoehtoisesti ulkoinen toistoväline kuten esim. pelikonsolit tukevat nykyään 4k-kuvantarkkuutta.

  Full HD vai UHD (4K)

  Kaikki uudet televisiot tarjoavat nykyään vähintään Full HD (1920 x 1080 pikseliä) tarkkuuden. Kannattaa kuitenkin harkita UHD eli Ultra-HD tarkkuutta, josta käytetään myös nimitystä 4K. UHD-television pikselimäärä on huomattavasti suurempi (3 840 x 2 160 pikseliä) eli kuva on paljon tarkempi kuin Full HD -malleissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkä TV ei vielä riitä, vaan kuvanlaatu riippuu myös sen lähteestä. Vanha VHS-video ei parane, vaikka televisioruutu näyttäisi kuinka paljon pikseleitä tahansa.

  HRD

  HDR (High Dynamic Range) on varsin mielenkiintoinen ja hyödyllinen ominaisuus, joka alkaa löytyä yhä useammista laitteista. HDR parantaa kuvan kontrastia, värit toistuvat luonnollisempina ja kuvasta tulee elävämpi. Kuva näyttää kirkkaalta ja pienetkin yksityiskohdat toistuvat tarkkoina. HDR ei ole vain television ominaisuus, vaan myös kuvan lähteen ja sisällön pitää olla HDR-yhteensopivaa.

  Digitalkkarit auttavat – katsasta www.digitalkkarit.fi

  Asiakkaalle jo pelkkä television ostaminen voi nykyään olla varsinainen haaste ja jos/kun onnistuu hankkimaan itselleen sopivan, on vielä edessä sen käyttöönottaminen. Tähän on loistavaa valtakunnallista palvelua tarjolla: Digitalkkaripalvelun voi itselleen tilata helposti esim. www.mpy.fi/digitalkkarit  -sivuilta tai soittamalla suoraan asiakaspalveluun.

  Digitalkkarin saat kotiisi tai yritykseesi opastamaan alkuun ja asentamaan tarvittavat laitteet. Saat näin heti kaiken hyödyn irti uudesta laitteestasi ja säästät omaa aikaa ja vaivaa.

  Palvelu sisältää mm:

  • Television ja mahdollisten lisälaitteiden toimituksen sovittuna ajankohtana,
  • Turvallisen asennuspaikan valinnan,
  • Seinälle asennuksessa pystykaapelikourun, johon johdot asennetaan siististi piiloon,
  • Seinätelineen (optio) sekä tarvittavat kiinnikkeet,
  • Netin asennus televisioon, kanavahaku, verkon suojaus, selaimen asetukset ja SmartTV -sovellusten käyttöönoton,
  • Liitännät kodin A/V -laitteisiin sekä toimintojen testauksen,
  • Henkilökohtaisen käytön opastuksen noin 20 min sekä
  • Asennusjälkien siivouksen ja pakkausmateriaalien poisviennin.
  Television merkitys ja rooli ei ainakaan vähene tulevaisuudessakaan - siksi sen valitaan, asennukseen ja käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

  Otetaan täysi hyöty irti uuden aikakauden mahdollisuuksista!

  Matias-Bauer-Blogi.jpg

  Matias Bauer
  Myyntijohtaja
  MPY Palvelut Oyj

   

  Blogin kirjoittaja Matias Bauer on MPY Palvelujen kuluttajaliiketoiminnasta vastaava myyntijohtaja Mikkelistä. Hänen tavoitteenaan on ymmärtää digimaailman haasteita kotitalouksissa ja pyrkiä takaamaan parhaat mahdolliset palvelut niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaille.

  Aihe: Digitalisaatio, Televisio, Digitalkkarit