Meitä on moneksi – tehdäänkö erilaisuudesta kilpailukeino?

  Mari Tuovinen
  Kirjoittaja: Mari Tuovinen 7.10.2016

  Aihe: Huippujengi, Johtaminen

  Erilaisuus on rikkaus, jonka moni yritys jättää käyttämättä ja menettää näin potentiaalia kasvattaa tulostaan.  Pitäisikö yrityskulttuuri tänä päivänä rakentaakin monimuotoisuuden päälle ja tehdä erilaisuudesta rikkaus, yrityksen tärkein voimavara. Voisiko tämä olla koko Suomen tulevaisuuden kilpailukeino?

  Meille opetetaan lapsena, että erilaisuus on rikkaus ja jokainen meistä on yksilö. Silti moni meistä muistaa, miten kävi pienenä lapsena, jos huomasimme vaikka lähiliikenteen bussissa jollakin tapaa itsestä poikkeavan, erilaisen ihmisen ja kysyimme äidiltämme siitä ääneen - meidät hyssyteltiin hiljaiseksi.

  Suomen johtava yritysvastuuverkosto FIBS järjesti monimuotoisuuden vuosiseminaarin, jonka aiheena oli työpaikkojen vaietut puheenaiheet. Erilaisuus on työpaikoilla edelleen tabu, josta ei puhuta. Vaikenemisen kulttuurissa valtaosa ihmisistä joutuu mukauttamaan käyttäytymistään tai peittelemään yksilöllisiä tapojaan ja vakaumuksiaan sulautuakseen joukkoon, ja välttyäkseen syrjinnältä ja leimautumiselta. Oman identiteetin peittely ja syrjinnän pelossa eläminen tulee kalliiksi niin yhteiskunnalle, yritykselle kuin yksilöllekin.

  Puhutaan asioista vaikenemisen sijaan

  Erilaisuus, erilaiset mielipiteet ja rohkeus puhua asioista edistävät uuden syntyä ja murentavat tabut. Se, että jokainen työntekijä omista yksilöllisistä piirteistään huolimatta voi tulla kuulluksi, kasvattaa työn merkityksellisyyttä ja imua, jolla on iso vaikutus työn tuottavuuteen. Miksei siis rohkeasti rakenneta tulevaisuuden yrityskulttuuria monimuotoisuuden päälle, jossa jokaiselle yksilölle luodaan samanlaiset onnistumisen mahdollisuudet ja jokaisen tarpeet sekä potentiaali hyödynnetään täysimääräisesti?

  Vuosiseminaarissakin viitatun McKinsey & Companyn 2015 tekemän tutkimuksen mukaan esimerkiksi yritykset, jotka palkkaavat tasapuolisesti naisia ja miehiä, tekevät 15 prosentin todennäköisyydellä parempaa tulosta muihin verrattuna. Parempi tulos perustuu usein monimuotoisen yrityksen parempaan maineeseen ja erilaisten mielipiteiden tuomaan innovatiivisuuteen.

  ”Miksei siis rohkeasti rakenneta tulevaisuuden yrityskulttuuria monimuotoisuuden päälle, jossa jokaiselle yksilölle luodaan samanlaiset onnistumisen mahdollisuudet ja jokaisen tarpeet sekä potentiaali hyödynnetään täysmääräisesti? ”

  Onko erilaisuus hyödyntämättä jätetty rikkaus?

  Aki Ahlroth kirjoitti loistavassa blogissaan Erilainen ei välttämättä ole kulttuuriin sopimaton muun muassa siitä, kuinka ihastumme usein rekrytointitilanteissa itsemme kopioihin. Unohdamme sen, että olemme etsimässä uutta osaajaa työyhteisöömme, emmekä itsellemme kämppäkaveria tai bestmania. Hymistelin itsekseni blogia lukiessa, sillä näin silmieni edessä itseni astumassa yrityksiin, joissa jo ovesta sisään astuessa tunnistaa, että täällä koko veljeskunta on kuin yhdestä puusta veistettyjä banaanitukkineen ja yhteisine mielipiteineen.

  Minulla oli ilo ja kunnia vastaanottaa FIBS:n vuosiseminaarissa MPY:lle myönnetty monimuotoisuusverkoston diplomi. Ennen kuin allekirjoitimme monimuotoisuussitoumuksen, pohdimme MPY:ssä, että onko tämä tarpeellista – mikä muuttuu jos sitoudumme monimuotoisuusverkostoon?

  Tulimme yhdessä kuitenkin siihen tulokseen, että kyllä, haluamme olla tässä mukana. Allekirjoittamalla sitoumuksen, tuomme asian näkyvästi esille ja puheenaiheeksi. Sitoumuksen myötä, lähdemme yhdessä pohtimaan keinoja, miten voimme entisestään edistää avoimuutta ja erilaisuuden arvostamista kaikissa toiminnoissamme.

  Haluamme, että HUIPPUJENGIMME koostuu erilaisista ihmisistä nyt ja tulevaisuudessa ja se on meille rikkaus.

  Mari Tuovinen
  Markkinointi- ja viestintäjohtaja
  MPY Palvelut Oyj

  Jaa kirjoitus eteenpäin: