Onnettomuus ei tule kello kaulassa, pallosalamasta puhumattakaan

  Ville Lammi
  Kirjoittaja: Ville Lammi 1.10.2018

  Aihe: Automaatio, Valmistava teollisuus, ICT, Lean

  Viime kesän poikkeuksellisen pitkä lämpöaalto oli tervetullut meille kaikille lomalaisille. Sateenvarjoa ei tarvittu kuin pari hassua kertaa ja jos ukkonen pyörähti näyttäytymässä, niin se toi mukanaan toivottua kesäsadetta. Oli oikein mukava, kun talven valkaisema naama sai kunnon rusketuksen pintaan.

  Suomen suurimman ikkuna- ja ovivalmistajan, Inwido Finland Oy:n tehtaalla Ruovedellä kasvot kalpenivat lämpimästä kesästä huolimatta – tai pikemminkin sen takia. Kesän helteinen kuumuus sai aikaan ukkosia, jotka matkatessaan Näsijärven yli, eivät jättäneet ketään kylmäksi.

  Inwidon Ruoveden ikkunatehtaalla oli helteen takia tehtaan ulko-ovi poikkeuksellisesti auki, jotta ilma saatiin edes jollain tavalla kiertämään paikalleen pysähtyneessä kesäsäässä. Avoin ovi oli kutsuva. Ukkosen salamannopeasti yllyttämä pallosalama teki itsensä tervetulleeksi pyörähtämällä suoraan avoimesta ovesta kirkkaana valokaarena tehtaan sisällä kulkien keskelle tehdashallia, jossa valokaari räjähti usean työntekijän silmien edessä kattoon nousevana tornina.

  Pallosalama ikkunatehtaassa kuulostaa yhdessä täydelliseltä katastrofilta, josta ei dramatiikkaa puutu. Luonnonvoimia vastaan ihminen jää yleensä kakkoseksi ja jälki on sen mukaista. Kun kyseessä on tehdas, jossa tavanmukaisesti on massoittain puupölyä, on räjähdysmaisen tulipalon riski ilmeinen.

  Jos etukäteen olisimme tällaisesta skenaariosta keskustelleet, niin työntekijöiden hengissäselviytymisen jälkeen laaja tuotantoseisokki korjaustoimista johtuen olisi tullut heti toisena mieleen. Ja vielä hyvin pitkä ja kallis seisokki, jossa runsaalla automatiikalla ja robotiikalla varustettua tehdasta rakennettaisiin uudestaan jokaisesta ohjaavasta tietokoneesta ja linjasta lähtien. Ja lasia ja siruja varmasti olisi jokaisessa kolossa koko tehtaan laajuudelta.

  Voiko luonnonvoimia vastaan varautua?

  Kyllä ja ei. Inwidon ikkunatehtaan tapauksessa onni oli se, ettei tehtaan henkilökuntaa ollut juuri pallosalaman kulkusuunnassa ja kukaan henkilöstöstä ei joutunut salaman kohteeksi – se sivuutti hiuksenhienosti ihmiset, jotka seurasivat hämmentyneinä tehtaan läpi etenevää sähköistä valokaarta.

  Kaikki, jotka tuntevat puuteollisuuden tehdasolosuhteet, tietävät puupölyn määrän ja kuinka se täyttää kaikki kolot ja ilmastointikanavien päälliset. Inwidon tehtaalla laatuun ja siisteyteen oli pureuduttu jo aikaisemmin lean-ajattelun periaatteiden mukaisesti: siisteys ja järjestys olivat tehtaan henkilöstölle perusasioita. Leanin mukaisesti systemaattisesti tehty puhdistustyö oli avainasia, eikä pölyräjähdystä päässyt syntymään, koska pölyä ei ollut. Nyt laajat lean-koulutukset maksoivat itsensä takaisin yhden iltapäivätunnin aikana.

  Tässä tapauksessa ei ennakkoskenaariot toteutuneet tuotantoseisokinkaan osalta, koska kaikki tuotantoa ohjaavat it-laitteet olivat oman tehdas-UPS-laitteen takana. Itse laitteet selvisivät äkillisestä sähköpurkauksesta vahingoitta. Vain muutama kytkin meni rikki ja pari wlan-tukiasemaa hajosi, mutta koko laitekannasta nämä olivat vain murto-osa. Käytännössä tehdas selvisi tapahtuneesta ilman tuotannon pysähtymistä ja laitteiden rikkoutumista.

  Ainekset totaaliseen katastrofiin olivat siis enemmän kuin lähellä. Luonnonvoimille ihminen ei voi mitään ja varautuminenkin on vaikeaa etukäteen.Click me

  Mitä voi tehdä etukäteen?

  Tietohallinnon ja sen johtamismallin rakentaminen ketteräksi ja toimintavarmaksi ovat etukäteisvalmistelun ytimessä. Kumppanivalinnat on myös syytä tehdä huolella. Nämä ovat tärkeitä asioita kokonaisuuden hallinnan näkökulmasta, johon kuuluu myös omana osanaan vikasietoisen it-ympäristön suunnittelu.

  Ensinnäkin Inwidon tehtaassa on uusi, kaiken kattava lähiverkko, joka on hyvin suunniteltu, yhtenäinen, etähallittava ja monitoroitu. Kaikki tehtaan laitteet ovat etähallittuja, jolloin valvonnassa nähdään heti, jos jossakin laitteessa on vika.

  Toiseksikin hyvin usein tehdasympäristössä on usean miljoonan työstökoneen ohjaimena 300 euron PC, joka on vailla varakonetta ja jossa ohjelmistopäivityksen ovat tekemättä. Tässä tehtaassa on toimittu toisin: ohjaimena on kunnon laite, jolla on pahan päivän varalle päivitetty varalaite valmiina hyllyssä odottamassa. Näin ohjaavan laitteen rikkoutuminen ei aiheuta päivän pitkiä tuotantokatkoja. Ei tässäkään tapauksessa, sillä moderni lähiverkko esti vahinkojen kumuloitumisen.

  Inwidon tehtailla it on osa lean-ajattelua. It ja lean ovat yhteistyössä toimiva voima, jossa kumpaakin tarvitaan hoitamaan oma osansa kokonaisuudesta. Inwidon tehtailla laadukkaaseen tietohallintoon ja tietotekniikkaan on panostettu siinä missä leaniinkin. Leanin avulla vältettiin pölyräjähdys ja moderni it piti koneet pyörimässä ilman tuotantokatkoja. Leanin oppeja hyödyntäen it parantaa jatkuvasti ja kaikessa, mikä voi auttaa varautumaan myös sellaiselta, jota ei odoteta tapahtuvan – olipa se sitten vaikka pallosalama ikkunatehtaassa.

  Ville Lammi
  Tietohallintopäällikkö
  MPY Palvelut Oyj

  Ville Lammi toimii MPY:llä tietohallintopäällikkönä. Hän on erikoistunut teollisuus-ICT:n kehittämiseen erityisesti valmistavassa teollisuudessa. Hänellä on myös pitkä kokemus tietohallinnon johtamiseen liittyvissä kysymyksissä.

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: