Organisaation kypsyys määrittää digitaalisaation etenemisen

  Lukuaika n. 2min

  Suomalaisten yritysten tietohallinnon suurin huolen aihe on digitaalinen tietoturva (Gartnerin tutkimus). Huoli on ymmärrettävä, sillä mitä enemmän organisaatiot hyödyntävät esimerkiksi automaatiota ja sähköistä kaupankäyntiä, sitä enemmän kasvaa toisiinsa sidoksissa olevien teknisten elementtien määrä ja potentiaaliset riskit. Tietoturvan kannalta koko toimintaympäristön ymmärtäminen ja tietohallinnon johtaminen ovat avainasemassa.

   ”Tietoturvavaatimukset ovat levinneet sektoreille, joissa niitä ei ole aiemmin tarvinnut ottaa huomioon. Jokaisen organisaation pitäisi ymmärtää, mitä ratkaisuja on käytettävissä, ja minkälaisia turvallisuusriskejä niihin liittyy. Haasteena on, että tulevaisuuden teknologioiden suojaamiseen ei ole yksinkertaisia keinoja tai nykyiset suojauskeinot eivät toimi tulevaisuudessa”, sanoo CDO Harri Takala MPY Palveluista.

   

  ”Digitalisaatioon liittyvät hankkeet etenevät portaittain yrityksen kypsyyden mukaan.”

   

  Yrityksissä ollaan vielä hyvin eri tasolla digitaalisissa hankkeissa. Takalan mielestä onkin tärkeä ymmärtää ensin organisaation kypsyystaso ja määrittää vasta sen jälkeen, miten hankkeissa edetään.

  ”Digitalisaatioon liittyvät hankkeet menevät portaittain. Yrityksellä on oltava tietty kypsyys ennen kuin se voi mennä eteenpäin.”

  Suomalaisissa yrityksissä investoidaan seuraavan viiden vuoden aikana eniten asiakaskokemuksen hallintaan, digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin, älykkäisiin prosesseihin, liiketoiminta-analytiikkaan sekä ohjelmistorobotiikkaan ja robottityövoimaan.

  Etenkin investointi robotiikkaan kasvaa selvästi. Teknologia on kypsynyt sille tasolle, että robottia pystytään kustannustehokkaasti hallitsemaan, joten siitä on tullut valtavirtaa organisaatioiden työkaluna.

   

  On muistettava, että robotiikka ja automaatio ei saisi olla keino korjata virheellistä prosessia.”

   

  ”On muistettava, että robotiikka ja automaatio ei saisi olla keino korjata virheellistä prosessia. Robotiikka hyvä työkalu ja antaa ihmisille mahdollisuuden keskittyä asioihin, joissa me olemme hyviä. Robotiikassa on paljon vanhan asian maalaamista uusilla väreillä. Uusilla teknologioilla voidaan ratkaista asioita, joita ei ole aiemmin pystytty ratkaisemaan, mutta perusperiaatteet on samoja. Siksi on pyrittävä katsomaan teknologian taakse”, Takala sanoo.

   

  Kirjoitus on julkaistu myös Kauppalehti Optiossa 31.1.2019.

   

  Harri Takala
  CDO
  MPY Palvelut 

  Blogin kirjoittaja Harri Takala toimii MPY Palvelujen digitalisaatiojohtajana. Hänen taustaltaan löytyy lähes 20 vuoden kokemus tietohallinnon eri osa-alueista. Liiketoimintajärjestelmät, tietoturvallisuus ja tietohallinnon johtaminen kuuluvat Harrin erityisosaamiseen.

   

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: