Teknologia kuuluu kaikille!

  Anni Sormunen
  Kirjoittaja: Anni Sormunen 20.10.2016

  Aihe: Digitaaliset Palvelut

  Teknologia kehittyy huimalla vauhdilla ja se tuo helpotusta arkeemme yhä enemmän ja enemmän. Suurimman osan 1980-luvulla ja sen jälkeen syntyneiden ihmisten elämään on aina kuulunut tietotekniikka jossain muodossa. Ensimmäinen kosketus tähän monella ovat olleet pelit, joiden myötä kiinnostus on herännyt ja on tullut halu oppia lisää.

  Työikäisten on puolestaan ollut pakko opetella kaikki itse, koska työtavat ovat automatisoituneet. He, jotka eivät ole käyttäneet työssään tietotekniikkaa, ovat selkeästi jääneet paitsioon ja oppivat vanhemmalla iällä huonosti uusia asioita. Me tämän päivän nuoret olemme syntyneet älypuhelin kourassa ja välillä ainoa sosiaalinen kanssakäymisemme tapahtuukin teknologian kautta. Me siis oletamme, että kaikki muutkin osaavat hyödyntää uusinta teknologiaa. Minäkin kuulun näihin nuoriin.

  Olen 25-vuotias ja viittä vaille valmis tietotekniikan insinööri. Olen kotoisin Mikkelistä, mutta lukion jälkeen täytyi päästä näkemään maailmaa ja kokeilemaan omia siipiään. Ulkomailla vietetyn ajan jälkeen muutin Ouluun ja aloitin opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Kesti kuitenkin neljä vuotta ymmärtää, kuinka pitkä matka Oulusta on tulla esimerkiksi viettämään juhlapyhiä Mikkeliin, joten tänä syksynä muutin takaisin kotipaikkakunnalleni. Tässä reissutahdissa on pysynyt hyvin mukana myös pieni perheeni eli suomenhevosruuna Kari sekä kissalapset Venla ja Viljami.

  Uusia digitaalisia palveluja

  Aloitin syyskuussa harjoittelijana MPY Palvelut Oyj:llä Digitaaliset Palvelut -yksikössä ja tavoitteenani on saada opinnäytetyö valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Olen mukana laajassa projektissa, jonka yhtenä kohderyhmänä ovat seniorit. Projektissa kehitetään uusia palveluja ja palvelusisältöjä, joilla parannetaan elämänlaatua sekä palvelutaloissa että omissa kodeissa asuville. Palvelun tavoitteena on tuoda etuja etenkin senioreille, mutta myös omaisille ja hoitohenkilökunnalle. Varsinkin hoitohenkilöstön on erittäin tärkeää tietää, mitä apuvälineitä on käytettävissä ja kuinka niitä käytetään tehokkaammin.

  Mielestäni haastava, mutta samalla mielenkiintoinen ongelma palvelujen kehitystyössä, on luoda monimutkaista ja kehittynyttä teknologiaa hyödyntämällä yksinkertainen ja helppo palvelu, jota jokainen osaa käyttää. Tätäkin haastavammaksi ongelmaksi olen kuitenkin kokenut sen, miten saadaan jokainen löytämään erilaiset palvelut ja yhdistämää niiden tuoma hyöty arkeen mukaan. Pitäisi siis löytää ratkaisuja, joilla saadaan vanhempi väestö motivoitua uuden teknologian käyttäjiksi. Suomalaisista noin 19 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Niin sanottujen hopeamarkkinoiden suuri määrä ja nopea kasvu asettavat vaatimuksia myös uudenlaisille tuotteille ja palveluille.

  Pystymmekö siis, me nuoret, vastaamaan tähän haasteeseen?

  Anni-Sormunen.jpg

  Anni Sormunen
  Digitaaliset Palvelut
  MPY Palvelut Oyj

  Jaa kirjoitus eteenpäin: