Toimitusjohtaja, ATK on uusi ykkösosaamisalueesi

  Pekka Mettälä
  Kirjoittaja: Pekka Mettälä 31.10.2018

  Aihe: Johtaminen, ICT, Strategia

  Huom! Toimitusjohtaja, joka tässä vaiheessa lopetat lukemisen, kun ATK ei kiinnosta; olet johtamassa organisaatiosi teloituskomppanian eteen – et vain kertaluontoisesti, vaan yhä uudestaan ja uudestaan ”Päiväni murmelina” -elokuvan hengessä. Kuinka monta kertaa uskot huippuampujista koostuvan teloituskomppanian ampuvan ohi sinusta ja kollegoistasi? Pahoittelut karskista mielikuvasta, mutta tätä ei oikein kaunokirjallisuuden sanakääntein voi todeta.

  ATK on lyhenne, jossa oli huikeasti älyä jo paljon ennen neljättä teollista vallankumousta. Ironista on, että ATK-lyhenteestä luovuttiin ennen kuin automaattisesta tietojenkäsittelystä tuli totta. Vasta tänä päivänä meillä on saatavilla teknologiaa ja prosessimalleja, joilla ATK mahdollistaa nimensä mukaisen toiminnan yrityksissä.

  ATK (ja sen jälkeläiset IT ja ICT) on ollut termi ja yrityksen hallinnon alitoiminto, josta monet toimitusjohtajat ovat kokeneet voivansa irtisanoutua. ”Meillä Timo vastaa tietotekniikasta, minä en siitä paljoakaan ymmärrä”, ”Tulit Pekka varmaan kanssani juttelemaan IT:stä, minä en ole siitä paras henkilö puhumaan”, ”minä en näistä ATK-ongelmista ole oikein perillä, minulta vaan pyydetään investointeihin rahaa”. Suuryrityksissä näihin mantroihin törmää enää harvemmin, mutta monissa pienissä ja jopa yllättävän suurissa keskisuurissa yrityksissä toimitusjohtajan ATK-ymmärryshalu on vähäistä.

  Toimitusjohtajan perustehtävään kuuluu tänä päivänä luoda itselleen syvä ymmärrys kilpailukentän, ydinprosessitrendien, osaamispääoman ja bisnesmallien ATK-vetoisesta muutoksesta. Monet hyvin perinteisetkin toimialat ovat heränneet tähän muutokseen – osa jo kauan sitten, osa vasta viime päivinä ja osa uinuu vielä ruususen unta. Ennustan, että tulemme näkemään hyvin lyhyitä toimitusjohtajapestejä, kun yritysten hallitukset hakevat liian valtavaa ja nopeaa loikkaa analogisesta bisneksestä täysdigitaalisuuteen. Mielestäni parasta olisi, jos nykyiset toimitusjohtajat pääsisivät eroon ATK-ahdistuksestaan, päivittäen osaamisensa ja kiinnostuksen kohteensa ATK-vetoiseen todellisuuteen.

  ATK on kaukana ydinfysiikasta

  ATK on kaukana ydinfysiikasta, eikä sitä tarvitse tuntea bittitasolla kyetäkseen transformoimaan yrityksen ATK-vetoiseksi. Ensimmäinen toimi on kalibroida oma mieli hyväksymään todellisuus, jossa ei-ATK-vetoiset strategiat ovat vain asemasotaa väistämätöntä vastaan. Uusia bisnesmalleja testataan jo toimialallasi. Muut toimialat miettivät miten voisivat oman bisneksensä kautta tehdä sinut tarpeettomaksi asiakkaillesi. Asiakkaat ostavat jo nyt ohi sinun myyntikanaviesi. Joku kilpailijoistasi tulee toimimaan täysin päinvastoin kuin sinun yrityksesi toimii, herättäen asiakkaidesi muutoshalun. Jos yrityksesi strategia ei ole olla edelläkävijä toimialallasi, niin ATK-vetoisten kehityshankkeiden käynnistäminen ja valmiiksi saattaminen tuo sinulle vähintään kyvyn reagoida näihin väistämättömiin muutoksiin. 

  ATK-sisältöisiä keskusteluja ei kannata vältellä. Teet vain itsestäsi yrityksesi kehitysjarrun, jos jätät ko. keskustelut käymättä, pelätessäsi tietämättömyytesi ja ymmärryksen puutteesi paljastuvan. Kyllä ihmiset tietävät sen muutenkin, eikä meistä toimitusjohtajista kukaan varmasti halua päätyä kahvitaukojen huonoksi kestovitsiksi. Hyviä sparrauskumppaneita on tarjolla johtajaverkostoista ja kumppaniyrityksistä. Sosiaalinen media on sparrauskumppaneista reaaliaikaisin, jossa voit seuraamalla muita ja käymällä keskustelua avoimin kysymyksin rakentaa ATK-ymmärrystäsi arjen kiireiden lomassa.

  Mikäli olet täysin kartalla ATK:sta, niin mahtava juttu. Mikäli edelleen irtisanoudut ATK:sta henkisesti, niin en rohkaise sinua yllä mainittujen vinkkien lisäksi menemään ATK-kouluun lukemaan ohjelmointia, vaan kannustan tutkimaan lapsenomaisella innolla ATK-vetoisia kehitysmahdollisuuksia yrityksellesi. ATK:n voit ulkoistaa, mutta ATK-ymmärrystä et. 

  Itse olen juuri hakeutumassa 18kk kestävään työn ohessa opiskeltavaan digitalisaatioon pureutuvaan EMBA-koulutukseen. Haluan varmistaa, että ymmärrykseni ja osaamiseni eivät ole esteenä yrityksemme ATK-vetoiselle tulevaisuudelle.

   

  Pekka Mettälä
  toimitusjohtaja
  MPY Palvelut Oyj

   

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: