Toimitusjohtaja, lirahtiko hyvä olo housuun?

  Pekka Mettälä
  Kirjoittaja: Pekka Mettälä 30.1.2018

  Aihe: Johtaminen, Muutos, Kulttuuri

  Lukuaika n. 2 min

  Toinen kokonainen tilikauteni toimitusjohtajana on nyt takanapäin ja minulla on sellainen fiilis, että minulla lirahti hyvä olo housuun. 

  Kun yhtiöllä menee hyvin, leviää hyvän olon tunne toimitusjohtajan sisällä kuin se kuuluisa lämmin neste pakkasella pitkissä kalsareissa. Tähdet ovat onnellisessa asennossa, räntäsateet unohtuvat pitkissä pikkupakkasjaksoissa ja maailma tuntuu syövän kädestäsi. Kaltaiselleni parantumattomalle optimistille tällainen tila pitäisi olla se nirvana, jota varten töitä on paiskittu hartiavoimin, eikö vain? Tottavie olenkin vahvasti sitä mieltä, että kyseinen tila voittaa minä tahansa hetkenä syöksykierteessä olevan yhtiön johtamisen, mutta valitettavasti pitkittynyt onnistumisten kierre alkaa kehittää timanttisena koetusta toimitusjohtajasta valmista kauraa kiertotalouteen.

  Menestyksen avohaavat

  Meillä siis meni superhyvin tilikaudella 2017 kuten pian julkistettavat tulosluvutkin kertovat, mutta parin viime kuukauden aikana pintautuneet menestyksen avohaavat herättelivät minut todellisuuteen. Johtoryhmän kokouksia oli vähennetty ja yhtiön johtaminen alkoi näyttäytyä epäyhtenäisenä. Henkilöstön määrän kasvaessa yhtiön johtamisjärjestelmä osoittautui toimimattomaksi. Yrityskauppa ja sen mukanaan tuomat integraation haasteet veivät täysin johdon huomion. Aiemmin vahvuudeksemme laskettu avoimuuskin kääntyi osalle kollegoistamme ahdistuksen lähteeksi. Juurisyihin ei päästy kiinni kun olimme etääntyneet esimiehistä ja muusta henkilöstöstä, kasvun mukanaan tuoma hyvä olo rinnoissamme. Aloimme tiedostamatta vähentämään toimiviksi todistettuja ihmiskeskeisiä johtamismenetelmiä ja asiakeskeinen johtaminen otti niskaotteen. Tapahtumarikas vuosi oli muutenkin vaatinut veronsa, olimme väsyneitä.

  Uusi vuosi ja vanhat kujeet

  Vuoden alkajaisiksi todettakoon, että kahden viikon loma vuodenvaihteessa, radiohiljaisuudessa, teki eetvarttia. Lämmin kiitos talousjohtajallemme Sannalle lomatuurauksesta! Väysynyt johtaja on paska johtaja.

  Palasin uusin silmin vuoden alusta ensimmäisten toimitusjohtajapäivieni vahvuuksiin. Summattiin kaunistelematta pääongelmat ja linjattiin korjaustoimenpiteet. Tuplattiin johtoryhmän yhteinen aika. Sovittiin lähtevämme helmikuussa työstämään henkilöstön kanssa 2019-2021 strategiaa, jolla luodaan uudelle 38% kasvaneelle organisaatiollemme ”meidän suunnitelma”. Sovimme myös, että 2018 aikana otetaan reaaliaikainen data johtamisen avuksi. Keskeisin muutos oli palauttaa johtamisen fokus takaisin ihmisiin.

  Kuplautumisen esto

  Tärkein oppi minulle viime vuodesta on se, että toimitusjohtajan pitää kyetä luomaan kulttuuri, jossa kollegat nostavat ongelmat pöydälle, varsinkin silloin kun ollaan menestyskuplan sisällä. Toisaalta on itse kannettava täysi vastuu säännöllisistä peiliinkatsomissessioista, joissa kyseenalaistaa menestyksen kasvoille tuoman onnellisuusvirneen. Saatan olla väärässä, mutta uskoisin, että median usein uutisoimat johtajien kiertotalouteen päätymiset johtuvat siitä, että toimitusjohtaja rakentaa itsellensä oman kuplan, oman utopian ja samalla syntyy organisaatiolle oma kuplansa, jonka ulkopuolelle toimitusjohtaja jää.

  Pidetäänhän huolta kollegoistamme ja itsestämme, kuplautumisen estämiseksi. Mitä pitempiaikainen kuplautuminen, sitä lähempänä ollaan kohtalokasta hyvän olon lirahdusta.

  Miten sinä olet välttänyt kuplautumisen?

  Pekka Mettälä
  toimitusjohtaja
  MPY Palvelut Oyj

   

  Jos pidit blogistani, tilaa tulevat blogit ja uutiskirje sähköpostiisi.

  Tilaa blogi ja uutiskirje!