Vasemmalla kädellä hoidettu teollisuus ICT tuulettaa kulmahuonetta

  Sinä tiesit, että näin tulisi tapahtumaan. Tulee päivä, jolloin Janek saapuu väsyneenä Sompasaaresta ja peruuttaa puoliperävaunun suoraan pylvääseen, joka kannattelee kaapelointeja.

   

  ”Irtoava H-palkki putoaa kaapelinippuun ja nippu katkeaa kuin avajaisnauha kauppa- ja teollisuusministerin saksiessa.”

   

  Valmisteluja ei tehty turhaan. Se oli tiedossa jo vuosia ja sitten lopulta se saatiin kehittämisohjelmaan. Rakennusten välille vedettiin kokonaan uudet kuidut ja tehtiin varayhteys tätä hetkeä varten. Ratkaisu katselmoitiin ja sitä esiteltiin auditoijille, tietoturvakonsulteille ja valveutuneemmille asiakkaillekin. Sinä muistat kuin eilisen päivän myös sen hallituksen kokouksen, kun totesit riskienhallintaprojektin päättyneeksi – tällä kehittämistoimella. Ja toimistolla juotiin vielä kakkukahvit päälle.

  Varajärjestelystä tiesivät kaikki. Kaikki paitsi se yksi uusi HP:n runkokytkin toisessa rakennuksessa, jolle ei ollut kukaan kertonut, mitä tulee tehdä, jos portista 12 lähtevä kuitukaapeli ei löydäkään tietokantapalvelinta toisesta päästä. Siitä se sitten lähti...

  New Call-to-action

  Tämän päivän tehdas IoT:n näyttämönä

  Valmistava teollisuus on suomalaisen yhteiskunnan selkäranka. Erilaisten globalisaation trendien ja paineiden alla tuotannon tehokkuus sekä laatuvaatimukset ovat jatkuvassa paineessa: kaikissa yrityksissä apuun huudetaan automaatiota ja teknologiaa.

   

  ”Meillä on tuotantolaitoksia, jotka ylittävät kustannustehokkuudessa sekä erityisesti laadussa ja toimitusvarmuudessa kirkkaasti Kaukoidän kilpailijat ja näissä taustalla on aina huippuluokan teknologiaa, robotteja ja pitkälle viritetty tuotannon ohjaaminen. ICT:llä on vahvasti sormet pelissä.”

   

  Pitkälle automatisoidut ja robotisoidut tehtaat ovat tietohallinnolle äärimmäisen haastavia ja tärkeitä kohteita, jossa erilaisten yksityiskohtien lisäksi on pystyttävä hallitsemaan myös kokonaisuutta. Teknologian ylläpitoon, jatkuvaan kehittämiseen sekä tekniseen valvontaan on panostettava paljon. Tämän päivän tehdas on myös IoT:n näyttämö, jossa monilta osin vielä haaveissa tai painajaisunissa näyttäytyvät kompleksiset ja vaikeasti hallittavat verkkokokonaisuudet ovat jo todellisuutta. Eri laitteiden välillä liikkuu tietoa ja yhä useampi laite kommunikoi myös ulkomaailmaan – osa on kerrottu tuotekuvauksissa ja osan näkee vain verkkoliikenteen huolellisella analysoinnilla.

  Kilpailukyky on sidoksissa teknologiaan

  Tuotantolaitoksissa katkos on konkreettinen ja vaikutuskustannuksien laskemiseen riittää talousjohtajan pöydällä oleva vanhaa kunnon paperia sylkevä laskin ja 90-luvun työn ääni. Pysähtyneen linjan kustannuksissa yksikkönä käytetään usein minuutteja ja yksikkökustannuksena linjasta riippuen satoja tai jopa tuhansia euroja. Tänään pysähtyvä linja on ongelman jatkuessa huomenna jo hallitustakin kiinnostava asia.

   

  ”Jos pysähtymisen syynä oli myös se 90-luvulla tehty investointi, jonka 2000-luvun alussa uusittu ohjaustietokone jo 10 vuoden ikäisenä kaikkien yllätykseksi hajosi, saattaa asiasta olla kiinnostavaa keskustella myös tietohallinnon kanssa.”

   

  Tuotannonhenkilöstön kompetenssivaatimuksiin tulee yhä enemmän teknologian käyttöön liittyviä vaatimuksia ja kehityspalaverit vilisevät IT-sidonnaisia muutostarpeita. Valmistavan teollisuuden ICT on tuotannossa paikoin perusteiltaan hyvin poikkeavaa nykyisen toimisto IT:n kanssa ja toisaalta jopa käytettävä teknologia on identtistä, ainoastaan konfigurointi poikkeaa. Yhtenäisiä ovat tietohallinnon johtamisen prosessit ja niiden hallintavaatimukset.

  Jos tuotanto IT:n suunnitelmallinen ja kokonaisvaltainen johtaminen sekä hyvä tilannekuvan ymmärrys ontuvat, ajavat Kaukoidän kilpailijat oikealta ja vasemmalta ohi. Valmistavan teollisuuden kilpailukyky on yhä enemmän ja enemmän sidoksissa teknologiaan ja sen hallintaan on todella panostettava.

  Viimeinen kerta...

  Hallituksen kokous tuntui painostavalta, vaikka askeliasi tosin kevensi mukavasti hieman yllättäenkin parantunut kannattavuus ja reippaasti positiiviseksi kääntynyt tulos.

   

  ”Tuotantokatkoksen selittämisestä tulisi yhtä kaikki vaikeaa – IT-päällikön oli ollut helppoa vain sanoa, että se kytkin ei ollut heidän vaan tuotannon vastuulla. Ja näyttää joku vanha sähköposti todisteeksi. Ja tuotannossa ne eivät edes tienneet mikä oli kytkin. Mutta kyllä sinä siitä selviäisit.”

   

  Sinä et kuitenkaan tiennyt, että se yllättäen parantunut tulos ei johtunutkaan paremmasta tehosta kuten olitte päätelleet, vaan ERP:n tuotetiedon eheysongelmasta. Se kolme kuukautta sitten irtisanomasi laiska tuotantoinsinööri oli ylläpitänyt tuoterakenteita ja tilalle palkattu pätevä ja oma-aloitteinen uusi tuotepäällikkö ei tuoterakenteiden päivittämisen yhteydessä ollutkaan tiennyt päivitysajosta ja muutokset eivät päivittyneet olemassa oleville tilauksille.

  New Call-to-action


  ERP:n varastosta ei ollut poistunutkaan niitä 40 kennoa, vaan ne olivat vielä varastoarvossa. Eikä ostajakaan ollut tehnyt tästä johtuen näihin viime viikolla täydennystilausta. Juuri aamulla tullut tärkeimmän asiakkaasi massiivinen tilaus jäisi ensi kuussa toimittamatta ja toimitussakko hoitaisi varastoarvon korjaamisen pieneksi murheeksi.

  Tartuit toiseksi viimeisen kerran hallituksen kokoushuoneen oven ripaan ja astuit sisään.

  Harri Takala
  CDO
  MPY Palvelut 

  Blogin kirjoittaja Harri Takala toimii uuden MPY Palvelujen digitalisaatiojohtajana. Hänen taustaltaan löytyy lähes 20 vuoden kokemus tietohallinnon eri osa-alueista. Liiketoimintajärjestelmät, tietoturvallisuus ja tietohallinnon johtaminen kuuluvat Harrin erityisosaamiseen.

   

  Jaa kirjoitus eteenpäin: