Yritysjohto, olisiko nyt hyvä ottaa keskustelu peilin kanssa?

  Mari Tuovinen
  Kirjoittaja: Mari Tuovinen 8.3.2018

  Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää, siis onnittelut kaikki upeat naiset! Aamun Talouselämä karisti unihiekat silmistä jutullaan: Naisjohtajien määrä polkee paikallaan. Miksi yritykset eivät osaa vieläkään hyödyntää monimuotoisuutta ja me kehittyneessä Suomessa jäämme mittareissa vielä muiden euro-alueiden keskiarvosta jälkeen? Mitä se kertoo meistä? Olisiko nyt hyvä ottaa keskustelu peilin kanssa?

  Jutussa viitataan tänään julkaistuun kansainväliseen Women in business – tutkimukseen. Tutkimuksen tulokset kertovat, että naisjohtajien määrä yrityksissä ei ole kasvanut lainkaan viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan tiedämme, että yliopistosta valmistuvista jo vuosia enemmistö, Suomessa jo lähes 60 prosenttia, on ollut naisia.

  Useat tutkimukset ja jo maalaisjärkikin kertoo, että ne yritykset, jotka kasvattavat monimuotoisuutta, tekevät parempaa tulosta. Tästä esimerkkinä McKinsey & Companyn Diversity Matters – tutkimus. Positiivisena nostettakoon, vaikkei naisten kokonaismäärä ole yritysten johdossa kasvanut, on heitä noussut yhä useamman yrityksen johtoryhmään, mikä näin kasvattaa yhä useamman yrityksen monimuotoisuutta. Jo 75 prosentissa yrityksistä on vähintään yksi nainen johtoryhmässä, verrattuna vuoden 2016 lukemaan, vain 66 prosenttiin.

  Kun sitten haastan muita pohtiman asiaa, lienee paikallaan kertoa meidän MPY Palvelujen luvut. MPY Palvelut on suomalainen tietohallinnonjohtamis- ja tietekniikkapalveluja tarjoava keskisuuri yritys. Meillä yrityksen johtoryhmässä on naisia 43 prosenttia, hallituksessa 23 prosenttia ja keskijohdossa 11 prosenttia. Mitkä ovat suhdeluvut teidän yrityksessä?