Siirry suoraan sisältöön
Valokuitu tuo 5G:n kotiin

Valokuitu tuo 5G:n kotiin

Olemme mukana Finnet-ryhmän yhteisessä vaikuttamishankkeessa "Suomi tarvitsee kuitua".

MPY
MPY
12.05.2021

Pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa moninkertaisesti enemmän energiaa kuin valokuituverkko - totta vai tarua? 

5G:n rakentaminen on vauhdissa ja se on saatavilla jo usealla paikkakunnalla. Kestää kuitenkin vielä vuosia ennen kuin 5G kattaa koko Suomen haja-asutusalueet mukaan lukien.

Datan määrä verkossa kasvaa huimasti, ja se näkyy valokuituverkoissakin. Eri puolilla maailmaa kiinnostus valokuitua kohtaan on lisääntynyt ja myös MPY:n osaaminen on kiinnostanut kansainvälisiä asiantuntijoita. Huippunopean valokuidun kysyntä kasvaa ja ja on hyvä muistaa, että 5G tarvitsee valokuidun toimiakseen.


Onko 5G:ssä nopea tietoliikenneyhteys?


Netin perussurffaajalle 5G tarkoittaa jonkin verran nopeampaa tietoliikenneyhteyttä kuin 4G, mutta 5G on saatavilla rajoitetusti vain osassa kaupunkeja ja suurimpia taajamia. Siirtyminen 5G:n käyttäjäksi tarkoittaa kuluttajille 5G-yhteensopivien laitteiden hankintaa, esimerkiksi uuden puhelimen tai mokkulan hankkimista. 

Kaupunkien ympäristöissä kuluttajille tarjotaan kiinteää langatonta 5G-ratkaisua. Tässä ratkaisussa talon seinään asennetaan antenni ja sen kautta tuodaan laajakaistayhteys kotiin. Yhteyden luotettavuus on kuitenkin pitkälti riippuvainen tukiaseman etäisyydestä kiinteistöön ja myös siitä, paljonko saman tukiaseman kautta palvelulla on käyttäjiä.

Valokuituliittymä on jo nyt ominaisuuksiltaan huomattavasti nykyisiä ja tuleviakin 5G-liittymiä tehokkaampi. Kodissa tai toimistossa valokuituliittymä on aina ominaisuuksiltaan huomattavasti 5G-liittymää tehokkaampi, toimintavarmempi eikä mene tukkoon, vaikka kaikki naapuritkin sen ottaisivat. Hyvän palvelulaadun takaamiseksi on tärkeää varmistaa, että kotona tai työpaikalla on kuituyhteyden päässä moderni WLAN-yhteys.

Toimiva 5G tarvitsee taustalle kuituverkon 


5G:ssä on kyse langattomasta tekniikasta, jossa saman tukiaseman alueella olevat päätelaitteet jakavat tukiaseman kapasiteettia. Jos käyttäjiä on paljon tukiasemaa kohti ja he kaikki jakavat tukiaseman kapasiteettia, tai jos käyttäjät käyttävät palvelua, joka tarvitsee runsaasti kapasiteettia, esimerkiksi kaksisuuntaista videostreemausta, niin 5G-verkkokin on pian tukossa.

Ainoa tapa parantaa 5G-verkon kykyä palvella useampaa asiakasta on lisätä tukiasemien määrää ja rakentaa ns. piensoluja kiinteistöihin. Tämä edellyttää kiinteistöön valokuituliittymää, johon tukiasema voidaan kytkeä.

5G:n maksimihyöty tuleekin esille vasta sitten, kun samaan aikaan rakennetaan valtakunnallisia palveluita ja sisätiloihin piensoluverkkoa. Tämän mahdollistamiseksi kuituverkko on ulotettava koteihin ja radiotaajuuksia on oltava tarjolla piensoluverkkojen rakentajille. Näin avautuu sekä 5G:n että uusien digitaalisten palveluiden kehitykselle huimia näkymiä. Vasta sitten 5G alkaa lupausten mukaisesti mullistaa mobiilipalveluiden markkinaa ja mahdollistaa erilaisten digitaalisten palveluiden kehittymisen sekä ns. älykkäiden asuinympäristöjen syntymisen.

Kumpi on ympäristöystävällisempää: valokuitu vai mobiili


Tutkimukset osoittavat, että mobiiliratkaisut kuluttavat 4,9–12,6 kertaa enemmän energiaa kuin valokuituverkko.* Siirrettyyn datamäärään suhteutettuna kuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko, koska kuituverkossa siirretään enemmän dataa kuin mobiilissa. Tätä on oleellista pohtia, kun tehdään päätöksiä tulevaisuuden kestävän kehityksen tietoverkoista. 

Uusien älylaitteiden valmistus kuormittaa myös ympäristöä ja luonnonvaroja todella paljon, ja siksi laitteiden elinkaarta pitäisi pystyä pidentämään merkittävästi.


*Lähde: Rise Research Institutes of Sweden 

 

 

 

Valokuitu on nopein ja luotettavin yhteys nettiin

Valokuitu on nopein mahdollinen liittymä asuntosi tai taloyhtiösi tietoverkkoyhteyden toteuttamiseen. Tarkista, onko MPY Valokuitu saatavilla osoitteeseesi!

Siirry sivun alkuun