Siirry suoraan sisältöön
Valokuitu vai 5G?

Valokuitu vai 5G?

MPY
MPY
20.08.2021

Onko 5G riittävän hyvä vai kannattaisiko kuitenkin investoida valokuituun? Nettiyhteyden nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttavat monet eri tekijät. Me tutkimme asiaa hiukan tarkemmin, jotta sinun on jatkossa helpompi tehdä valinta ja valita sinulle sopivin yhteys.



Tekniikan kehitys on vauhdikasta ja monet asiat vanhenevat nopeasti. Onkin huomioitava, että tämän artikkelin sisältö pohjautuu elokuussa 2021 olevaan tietoon.



5G ja valokuitu markkinoiden nopeimmat vaihtoehdot

4G-verkot toivat välttämättömät yhteydet niin puhelimiin, kuin myös kiinteiden verkkojen ulkopuolisien kotien datakäyttöön. Vaikka 4G-verkkoja on päivitetty hurjaa vauhtia, ei verkon kapasiteetti ole pysynyt kysynnän mukana. Verkoissa välitetyn datan määrä lisääntyy merkittävästi joka vuosi. Alueista riippuen 4G- verkko ei ole enää pystynyt vastaamaan tähän kysyntään. Osa käyttäjistä kokee palvelun olevan vielä riittävä, mutta raja alkaa olemaan lähellä. Lisääntyneet etätyöt, TV- ja videopalvelut, verkkopelaaminen ja ihan yleinen nettikäyttökin ovat laittaneet mobiiliverkot koville. Monet asiakkaat kokevatkin jo, etteivät saa enää riittävää palvelua mobiiliverkoista. Ja näin asia varmasti onkin – yhteysnopeudet ovat laskeneet ruuhka-aikoina vain pariin megatavuun, vaikka itse liittymä ja tekniikka mahdollistaisikin kymmenkertaiset nopeudet.

5G on täysin luonnollinen kehitysaskel mobiiliverkoissa. 5G:lle on asetettu valtavia odotuksia ja sen odotetaan ratkaisevan kaikki mobiiliverkon haasteet. Verkkoa rakennetaan vauhdilla ja lähivuosina se todennäköisesti onkin jo hyvin kattavasti käytössä. 5G-teknologia tarjoaa lukuisia uudistuksia vanhoihin verkkoihin verrattuna ja voimme odottaa myös täysin uudenlaisia mobiilipalveluita. Nämä voivat liittyä erilaisiin palveluluokkiin, IoT-tekniikkaan tai vaikkapa älyliikenteeseen. Nämä palvelut eivät ole kuitenkaan tärkeimpiä asioita valitessa kodin internetyhteyttä. Tehokkain 5G-verkko tulee rakentumaan kaupunkeihin ja muihin tiheästi asuttuihin taajamiin. Tämä verkko mahdollistaa nopeat yhteydet, jopa 1000 Mbit/s.

Entäpä sitten valokuitu? Valokuitu on ehdottomasti nopein ja luotettavin yhteys nettiin. Mikään langaton teknologia ei vedä vertoja valokuidulle, sillä valokuituyhteys on nopeudeltaan lähes rajaton. Se on tasalaatuinen ja sen viive on lyhin mahdollinen. Valokuitua eivät siis hidasta naapurien netin käyttö tai ukkosmyrskyt. Tällä hetkellä MPY:n valokuitu toimii 900 Mbit/s nopeudella.



Netin nopeus ja verkkopalvelun laatu vaihtelevat alueellisesti 

Tehokkain 5G-verkko käyttää nyt 3,5 GHz taajuutta. Tämä on selvästi korkeampi taajuus kuin mihin olemme tottuneet 4G-yhteyden käytössä. Edellisessä kappaleessa mainituilla huippunopeuksilla 3,5 GHz taajuus vaatii käytännössä näköyhteyden tukiasemaan. 3,5 GHz:n 5G-verkko rakentuu hyvin rajatulle alueelle taajamiin ja niiden läheisyyteen.

Korkeat taajuudet vaimenevat voimakkaasti talon rakenteissa, myös eri materiaalien vaimennuksissa on suuria eroja. Karkeasti voidaan esittää, että mitä raskaampi materiaali, sen suurempi vaimennus. Esimerkiksi kaikki kivi-, betoni- ja teräsrakenteet vaimentavat signaalia voimakkaasti. Nykyaikaiset ikkunalasit ja myös muut lämpöeristeet ovat hankalia. Energiatehokkaat, ilmatiiviit talot ovat tiiviitä myös radiosignaaleille.

Parhaimmassa tapauksessa 3,5 GHz:n laite voi toimia sisällä ilman ulkoisia antenneja. Tässä tapauksessa palveleva tukiasema pitää olla erittäin lähellä näköyhteyden päässä sekä rakenteiden vaimennus saa olla vain kohtuullista. Silloinkaan ei päästä luvattuihin huippunopeuksiin. Tyypillisesti toiminta vaatii ulkoyksikön tai erillisien ulkoantennien asennuksen. Tulevaisuudessa langattomissa verkoissa joudutaan turvautumaan yhä korkeampiin taajuuksiin, kuten 26 GHz. Tällöin radiotien haasteet ovat jo aivan uudella tasolla.

Harvempaan asutut alueet tullaan rakentamaan matalammilla taajuuksilla, kuten 700 MHz. Signaali vaimenee vähemmin ja yhden tukiaseman kuuluvuusalue on paljon suurempi. Tästä seuraa kuitenkin se, että yhä useampi käyttäjä jakaa yhden tukiaseman kapasiteettia. Tämä on ollut jo pitkään 4G-verkkojenkin ongelma. Matalimpien taajuuksien käytössä oleva huomattavasti pienempi taajuuskaistakin rajoittaa merkittävästi nopeuksia. Näillä alueilla ei saavuteta markkinoituja huippunopeuksia, vaan 5G-verkko vain tukee ruuhkautunutta 4G-verkkoa. 5G-verkko tarjoaa korkeintaan vain hieman enemmän nopeutta kuin 4G. 

Yleisesti 5G-verkko tulee parantamaan merkittävästi meidän kaikkien tarvitsemia mobiiliyhteyksiä. Mutta kodin tai yrityksien nopeiden kiinteiden yhteyksien korvaajaksi se ei kykene, kuin hyvin rajatuilla alueilla.
Silloinkin yhteys on aina viimeiseltä osuudelta langaton ja se jaetaan radioverkossa muiden käyttäjien kesken. Yhteys on altis kaikille radiotiellä oleville vaimennuksille sekä häiriöille, ja yhteyksien nopeusvaihtelut tulevat olemaan merkittäviä.

Valokuitu on puolestaan alueesta riippumatta aina yhtä laadukas ja yhteydelle voidaan taata asiakkaan tarvitsema nopeus. Valokuidussa kapasiteetti on lähes rajaton ja sen käyttöiän uskotaan olevan useita vuosikymmeniä. Yhteyden tarvitsemien laitteiden päivittäminenkin on myös merkittävästi edullisempaa.


Onko 5G aito vaihtoehto valokuidulle?

Langattomat teknologiat ovat ottaneet isoja kehitysaskeleita vuosien varrella. Kehitys mahdollistaa jatkossakin kohtuulliset palvelut monille käyttäjille ja turvaa meidän kaikkien tarvitseman mobiilin käytön. Erittäin kova datamäärän kasvu tulee kuitenkin estämään laajoilla alueilla riittävän palvelutason.

Mikään langaton teknologia ei vedä vertoja valokuidulle. Edes uusin 5G-teknologia ei tee mobiiliverkoista täysin kiinteän yhteyden veroista vaihtoehtoa. 5G-verkot voivat olla kuitenkin vaihtoehtoinen ratkaisu, jos valokuidun rakentaminen osoittautuu kohtuuttoman kalliiksi jollakin alueella.

Aidosti kiinteissä yhteyksissä pystytään tarjoamaan vakaata ja taattua nopeutta. Valokuitu on varma investointi tulevaisuuteen. Valokuitu on myös mobiilia ympäristöystävällisempi. Siirrettyyn datamäärään suhteutettuna kuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko.

 


Artikkelissa on konsultoitu Jarkko Tiusasta. Jarkko toimii MPY Telecomin operaattoritiimissä radioverkkoasiantuntijana. Työssään hän kehittää monipuolisesti ja ratkaisukeskeisesti niin 5G-liiketoimintaa kuin operaattoriasiakasyhteistyötä.

Vauhtia valokuidulla

Valokuitu on nopein ja luotettavin yhteys nettiin.

 

Siirry sivun alkuun