Siirry suoraan sisältöön

Modernin meijerin perustana on toimiva ICT

Osuuskunta Maitomaan satavuotisen historian alkuvuosikymmeninä maitotonkkia kuljetettiin kiikkerillä hevoskärryillä pitkin Savoa – nyt maitoauto lähettää dataa meijerille jo tilan pihalla. Modernin meijeritoiminnan mahdollistaa monipuolinen yhteistyö MPY Yrityspalvelujen kanssa.

Suomen itsenäistymisen aikaan otetuissa valokuvissa Osuuskunta Maitomaan meijerillä on paljon ihmisiä – ja vain muutama kone. Nykypäivänä tilanne on täysin päinvastainen, toimitusjohtaja Mikko Sairanen kiteyttää.

- Vanhojen valokuvien katseleminen hymyilyttää: käsivaraista työtä on ollut todella paljon ja tuotantoketju tiloilta kuluttajille oli täysin erilainen. Maitotonkkia on kuljetettu hevoskärryillä, pienillä kuorma-autoilla tai vesireittejä pitkin lotjilla. Meijerin rannassa hevoset kiskoivat maitolähetyksen tuotantolaitoksen sisälle, Sairanen kertoo.

Tällä hetkellä Maitomaa jalostaa vuosittain 75 miljoonaa litraa maitoa voiksi, välipaloiksi, palautusjuomiksi sekä nestemaidoksi ja on Suomessa toinen raejuuston tuottaja. Oman tuotannon lisäksi osuuskunta toimii merkittävänä privatelabel-tuottajana esimerkiksi SOK-yhtymälle ja Lidlille. Lisäksi Maitomaa tuottaa TehoSport-palautusjuomia, joita markkinoidaan yhteistyössä Olvin kanssa.

- Liiketoiminnan näkökulmasta 1900-luvun alkupuolella lähes jokaisessa kylässä oli oma meijeri – nyt niitä on enää 35 kappaletta. Siihen, miksi juuri meidän osuuskuntamme on selvinnyt on vuosikymmenien murroksesta, on useita syitä.

- Kasvu ja pysyvyys ovat vaatineet valtava työmäärän, innovatiivisuutta, rohkeutta, visionääristä johtamista, oikeita investointeja oikeisiin aikoihin, sitoutuneita työntekijöitä ja kenties hitusen savolaista luovuuttakin.

Osuuskunta on syystäkin ylpeä yli vuosisadan mittaisesta historiastaan suomalaisen hyvinvoinnin rakentajana ja työpaikkojen tarjoajana.

- Itse aloitin talossa vuonna 2008. Tänä aikana olen saanut olla sekä ilolla että haikeudella lähettämässä eläkkeelle sellaisia työntekijöitä, jotka ovat aloittaneet meijerillämme silloin, kun minä vasta synnyin. He ovat tulleet taloon jo koulupoikina ja -tyttöinä. Tällaiset elämänmittaiset työurat ovat kerrassaan huikeita!

Aamulla lypsylle, huomiseksi kauppaan

Modernin meijerin valvomoa voi verrata minkä tahansa massiivisen tuotantolaitoksen hermokeskukseen. Tietokoneet prosessoivat dataa litramääristä raaka-aineiden lämpötiloihin ja osastojen prosesseista tilauksiin saakka.

- Myös esimerkiksi pesukierto on dataohjattua: sen avulla ohjataan laitoksen pesut ja varmistetaan, että jokaisen venttiilin nokka on puhdistettu hygieniakriteeriemme mukaisesti.

Osuuskunta ei käytännössä säilytä maitoa, sillä tuotannon nopea sykli varmistetaan viimeisintä yksityiskohtaa myöten hiotulla prosessilla.

- Meille tänään saapuva maito on huomenna kaupan hyllyllä odottamassa kuluttajaa.

Mitä sitten tapahtuisi, jos kompleksista yhtälöstä poistaisi ICT:n? Toimitusjohtaja Sairanen pohtii hetken.

”Toimiva ICT on kaiken perusta. Se on sekä liiketoimintamme että kilpailukykymme perusta.”
 

- Vaikea miettiä, miten toimisimme ilman... Savumerkeilläkö?

Luonteva jatkumo: suosi suomalaista

Kun Osuuskunta Maitomaa etsi ICT-kumppania, pidettiin kotimaisuutta erittäin tärkeänä kriteerinä.

- Olemme ylpeitä Hyvää Suomesta -tunnuksestamme. Kumppanin valitsemisessakin ajattelimme tätä luontevaa jatkumoa: me toivomme suomalaisten asiakkaiden suosivan kotimaisia elintarvikkeita ja yhtä lailla me suosimme kotimaista toimijaa. Sairanen kertoo, ettei kansainvälisen kumppanin kanssa toimimisesta olisi osuuskunnalle minkäänlaista lisäarvoa, päinvastoin:

- Kotimaisuudella ja tietyllä tavalla paikallisuudellakin on meille merkitystä. MPY tuottaa meille etä- ja lähitukea. Akuuteissa tilanteissa heidän asiantuntijansa pääsee Suonenjoelle nopeasti. Tosin yhtään akuuttia tilannetta ei ole tullut vastaan yhteistyömme aikana. Kansainvälisillä pelureilla on omat kotkotuksensa, hän summaa.

“Asiat tapahtuvat ongelmitta taustalla”

MPY on suunnitellut ja toteuttanut sekä Maitomaan virtuaaliverkon että langattoman lähiverkon. MPY huolehtii palvelinten ja laitteiden ylläpidosta, sekä hallinnasta yhteistyössä Maitomaan huoltohenkilöstön kanssa. Virtuaaliverkon ja langattoman lähiverkon rakentamisen lähtökohtana oli tarve mahdollistaa paikasta riippumattoman työn tekeminen ja työtavan muutos.

- Verkon suunnittelu ja sen luominen oli hyvin vaivaton prosessi meidän näkökulmastamme. ICT-palveluiden osalta se on erinomainen mittari: asiat tapahtuvat ongelmitta taustalla ja me pystymme keskittymään omaan tekemiseemme.

MPY Palveluiden asiantuntija käy kuukausittain – tai tarpeiden mukaan useammin – huolehtimassa laitteiden käytettävyydestä ja on päivittäin tavoitettavissa verkon yli.

- Lähi- ja etätukipalvelu on notkea, huoleton ja meidän työyhteisöllemme luonteva tapa työskennellä. Lisäarvona on vielä se, että saamme koko ajan viimeisen tietämyksen teknologioiden kehityksestä.

- Asiantuntija on tavallaan osa yhteisöä, hänen kanssaan on mukava tavata aamukahvilla. Kaikki on sujunut hirmu hyvin.

”Kumppanimme ikään kuin hoitaa työnsä luotettavasti, äänettömästi ja hajuttomasti, mutta silti samaan aikaan palvelu on henkilökohtaista.”

 

Mikko Sairanen kertoo saavansa lähes kuukausittain puheluita eri palveluntarjoajilta ICT-sektorilta.

- Minulle on muodostunut näihin puheluihin jo standardivastaus: kiitos soitostanne, emme lähde muuttamaan sitä, mikä toimii, Sairanen toteaa tyytyväisenä.

Osuuskunta Maitomaa on Suonenjoella toimiva meijeriosuuskunta, jonka juuret ja identiteetti on vahvasti savolaisessa maaperässä. Reilut 180 maidontuottajaa ja yli 75 miljoonaa litraa tuotettua maitoa jalostuvat 65 meijeriammattilaisen käsien kautta valmiiksi tuotteiksi meidän kaikkien ruokapöytään. Lue lisää www.maitomaa.fi

Siirry sivun alkuun