Siirry suoraan sisältöön

Pienellä panostuksella etätyöpiste paremmaksi – huomioi nämä asiat

Mika Arhi
Mika Arhi
30.4.2021
Pienellä panostuksella etätyöpiste paremmaksi – huomioi nämä asiat

Hybridityömalli, jossa töitä tehdään välillä toimistolla ja välillä kotona, oli jo ennen koronapandemiaa ns. slow burn -trendi, joka oli alkanut yleistymään pikkuhiljaa. Pandemian alettua meistä suurin osa siirtyi nopeasti etätöihin sen kummemmin valmistautumatta ja uutta normaalia kohti mennessä hybridimallista tulee varmasti paljon entistä yleisempi. Jos oma etätyömalli ja -laitteet eivät ole vielä kunnossa, niin näillä HP:n tuotemarkkinointipäällikkö Mika Arhin neuvoilla yritykset voivat valmistautua itselleen sopivimpaan hybridimalliin.

Hybridityöskentely on ollut HP:lle jo pidempään kiinnostava teema. Olemme sitä tutkineet jo ennen koronaa ja koronan seurauksena siitä tuli vain entistä kuumempi aihe. Kaikkialla puhutaan siitä, että maailma tulee olemaan erilainen koronapandemian jälkeen. Kiinnostavaa siinä onkin juuri se, millä tavalla maailma muuttuu – mikä on uusi normaali, jota kohti hitaasti mutta varmasti etenemme?

Etätyöskentely ei tullut täysin puun takaa. Silti monet meistäkin siirtyivät nopealla ja pakotetulla aikataululla etätyöhön ja varmasti monissa organisaatioissa täysin valmistautumattomina. Se siis on voinut tarkoittaa ihan sitä, että on ikään kuin raahattu kone pulpettiin – jos kannettavaa tietokonetta on edes ollutkaan – ja alettu töihin sen kummemmin miettimättä. Siinä rytäkässä ei moni varmastikaan omaa etätyöpistettään ehtinyt juuri suunnittelemaan tai siihen suuresti panostamaan. 

Tulevaisuutta ajatellen kannattaakin peilata työntekijöiden työtä ja suoriutumista etätöissä, ja pohtia niiden kannalta millä tavoin etätyöpisteisiin voisi ja kannattaisi panostaa. Inspiraatiota voi hakea myös laiteverkkokauppa MPY Onlinen kautta, josta MPY:n asiakkaana voi tilata niin HP:n pääte- kuin lisälaitteet – myös toimistoaikojen ulkopuolella.

Etätyöhön ergonomiaa pöytää vaihtamatta

Suurimmalle osalle yhteinen etätyön kulmakivi on kannettava tietokone. Pelkällä läppärillähän voi toki tehdä töitä mutta niin tekeminen pitkiä aikoja kerrallaan ja jatkuvasti ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista. Läppäri sylissä kyhjöttäessä katseluetäisyys on silmille raskas, ranteet ovat helposti mutkalla ja ryhti huono aina leukaa myöten. Työpöydän ääressä voi toki istua paremmassa asennossa, mutta siinäkin ranteet voivat jäädä huonoon asentoon sopivan katseluetäisyyden saavuttamiseksi. Ranteet, hartiat, niska ja selkä ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita ei scifi-leffojen ja -kirjallisuuden ulkopuolella noin vain vaihdeta – eikö niistäkin siis kannattaisi pitää huolta työvälineiden ohella?

Useat työnantajat ovatkin jo havahtuneet tarpeeseen hankkia sopivimmat ja työhön soveltuvimmat lisävarusteet etätyöntekijöilleen. Investoinneista helpoimmasta ja huokeimmasta päästä hiiri ja näppäimistö ovat oivallisia lisävarusteita siksi, että ne mahdollistavat ergonomisemman asennon ranteille läppärin näppäimistöön verrattuna. Näillä eväin voi siis jo tehdä ihmeitä omalle työergonomialle pöydällä kuin pöydällä.

Näppäimistön ja hiiren lisäksi näytöllä voi tehdä merkittäviä muutoksia omaan työergonomiaan – ja työtehoon. Korkeussuunnassa riittävä säätövara voi tehdä paljon monilta toimistoilta löytyvän sähköpöydän asemasta hyvän työergonomian löytämiseksi kotitoimistolla. Jos kuitenkin olet kuin minä ja tarvitset paljon tilaa tietokoneesi työpöydälle, niin voisit pitää esimerkiksi 34 tuuman kaarevasta näytöstä. Sellaiseen saa samaan näkymään useita ikkunoita ilman, että näyttö itsessään tuntuu vyöryvän ylitse. Omaan työskentelyyni kaareva näyttö on tuonut lisää tehokkuutta, kun tiedostoja ja ikkunoita ei tarvitse raahata useamman näytön välillä.

"Korkeussuunnassa riittävä säätövara näytössä voi tehdä paljon monilta toimistoilta löytyvän sähköpöydän asemasta hyvän työergonomian löytämiseksi kotitoimistolla."

Isommissa kaarevissa ja tasaisissa näytöissämme on myös sisäänrakennettu telakkaominaisuus, joka mahdollistaa yhden johdon liitännän päätelaitteesi ja näytön välillä. Telakkaominaisuus antaa virtaa koneellesi, joten saat ylimääräistä tilaa etätoimistosi työpöydälle, kun et tarvitse monia johtoja etkä ylimääräistä ulkopuolista telakkaa.
MPY Online ergonomia 1200x400 blogin CTA-banneri-3

Nopeat muutokset synnyttävät innovaatioita

Ergonomia ei ole ainoa asia, missä huomaamme eron vanhojen työmuotojen, hybridityön ja etätyön välillä. Ennakkoon huolta aiheuttanut tuottavuuden laskeminen kääntyikin monilla aloilla huojennukseksi, sillä monissa yrityksissä on huomattu työntekijöiden olevan tuottavampia etätöissä kuin lähityössä. 

Huojennuksella on silläkin silti pimeä puolensa, nimittäin venyvät työpäivät ja paikoin mitattu työntekijöiden hyvinvoinnin huononeminen. Tulevaisuudessa tulemme näkemään uusia teknologioita ja ratkaisuja, joilla mitataan etätöissä olevien työntekijöiden vireystilaa tai hyvinvointia sykkeen tai muun mitattavan ominaisuuden kautta, jotta työnantajat voivat huolehtia entistä paremmin etätöissä olevista työntekijöistään. Näytöistä lähtevä sininen valo on taas osaltaan asia, joka mm. rasittaa silmiä ja heikentää unenlaatua. Sinisen valon suodattimia on jo markkinoillakin olevissa näytöissä mutta niiden ominaisuuksien vuoksi näyttöihin tulee huomattava värisiirtymä, joka voi jopa haitata työntekoa. Siksi uusissa 2021 näytöissämme on uudenlainen elektroninen sinisen valon suodatin, joka on aina päällä aiheuttamatta kuitenkaan värisiirtymää. Ei voi siis sanoa, etteikö rytäkällä muuttunut maailma toisi myös jotain hyvääkin.

Mitä sinun tulisi huomioida hankkiessasi laitteita etäkonttorille?

Kehottaisinkin kaikkia työntekijöilleen ja omaan etätyöhönsä parannusta haluavien pohtimaan seuraavia asioita etätyöpistepäivitystä suunnitellessaan:

  1. Tarvitsetko säätövaraa näyttöön? HP:n näyttöjen säätövara on markkinoiden laajimpia 150 mm:n korkeussäädöllä.
  2. Rasittuvatko ranteesi? Erillinen näppäimistö ja hiiri voivat olla tarpeellisia. Yhdessä näyttö, hiiri ja näppäimistö helpottavat silmien rasitusta, leuka nousee ja ryhti suoristuu.
  3. Onko sinulla vain vähän pöytätilaa? Integroitu telakka säästää tilaa ja vähentää johtosotkua. Langattomat lisälaitteet vähentävät myös johtojen määrää pöydällä ja Link 5 -laitteemme mahdollistavat yhden yhteyslaitteen käyttämisen esim. hiirelle ja näppäimistölle.
  4. Teetkö töitä yhteisissä tiloissa kotona? Laadukas kuulokemikrofoniyhdistelmä pitää oman äänen selkeänä ja häiriöttömänä, minkä lisäksi laadukas melunvaimennus helpottaa työrauhan saamista.
  5. Tarvitsetko paljon työtilaa tietokoneen työpöydälle tai kahta näyttöä? Isompi kaareva näyttö voi korvata kaksi näyttöä säästäen kuitenkin fyysistä työpöytätilaa.
  6. Tykkäätkö tehdä töitä myös ulkona tai onko työhuoneesi erityisen kirkas? Huomioi näyttöä valitessa näytön kirkkaus ja erityisesti nittien määrä. Kirkkaammissa tiloissa ja ulkona työskennellessä riittävä nit-luku korostuu.
  7. Siirrytkö paljon paikasta toiseen? Huomioi läppärissä riittävä akkukesto. Sureview-näyttösuojateknologia pitää myös arkaluontoiset tiedot turvassa lähistöllä istuvien silmiltä. HP:n läppärit ovat myös military-standardein testattuja, eivät vain standardit täyttäviä ja kestävät myös kolhuja paremmin.


Kirjoittaja Mika Arhi, HP

480px-HP_logo_2012.svg

Onko etätyöpisteesi päivitystä vailla? MPY:n laite- ja elinkaaripalveluihin kuuluvat laitehallinta- ja laitehankintapalvelut pitävät huolen yrityksesi laitekannan ajantasaisuudesta. Asiakkaidemme käytössä oleva MPY Online -laitekauppa palvelee laitehankinnoissa 24/7 – siis myös virka-aikojen ulkopuolella. Mikäli yrityksesi laiteasiat ovat päässeet etätyöaikana retuperälle, ota meihin yhteyttä!

Siirry sivun alkuun